Dálnice D3: Za hlučící kamiony nová okna. Místním to ale nestačí

Kardašova Řečice - Jen částečně uspěly protesty proti projíždějícím kamionům v Kardašově Řečici. Lidé, kteří žijí u hlavní silnice, dostávají nová okna. Silničáře stála jejich výměna 6 milionů korun. Po loňském otevření dálnice D3 počet kamionů ve městě několikanásobně vzrostl a na domech u silnice se objevily praskliny. Místním tak výměna oken nestačí. Někteří domy prodávají, další volají po stavbě obchvatu.

S kamionovou dopravou místním došla trpělivost loni v září, kdy uspořádali první protestní shromáždění. Částečně uspěli, protože silničáři jim dali nová okna. „Vyměnilo se celkem 372 oken celkově v 95 objektech,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. U hlavní cesty žije i František John. Nová okna, která podle něj hluk jen zmírnila, má v pokoji i v dílně. Dům se ale při průjezdu kamionů dál otřásá a prasklin na stěnách přibývá. Za hodinu Hradeckou ulicí totiž projede 400 nákladních aut a kamionů.

Podle radnice jsou okna jen dílčím opatřením. „Trváme i nadále na tom, aby se v nějaké dohledné době začalo pracovat na obchvatu,“ podotkl starosta obce Petr Nekut. Ten ale silničáři zatím nemají ve svých krátkodobých plánech. Prioritně teď řeší silnici kolem Lišova u Českých Budějovic.

Protesty proti kamionům v Kardašově Řečici uspěly jen částečně (zdroj: ČT24)