Oprava velhartického mostu se kvůli penězům zpozdí o rok

Klatovy – V Evropském kontextu unikátní kamenný most na hradě Velhartice potřebuje nutně opravu. Stavba postavená nezvykle na kopci mezi dvěma věžemi je navržena i na seznam památek UNESCO. Správa Hradu usilovala o opravu už letos. Každá další zima se totiž na povolující omítce výrazně projeví. Zamýšlený termín v létě by ale hrad připravil o příjmy z hlavní sezony.

Osm metrů vysoký most se čtyřmi oblouky byl naposledy opravován ve druhé polovině 20. století. Na pětici pilířů se ale začíná stále více projevovat vlhkost a zdivo se postupně rozestupuje – a to i během několika týdnů. Jak zmiňuje kastelán hradu Petr Mejstřík, praskliny už mají i kontrolní sádrové spáry instalované teprve v polovině března.

Osud unikátní památky tak leží v rozhodnutí co nejdříve začít s opravou. Plánovaný termín měl být už letos v létě, což by ale znamenalo uzavřít prohlídkový okruh v hlavní sezoně. Hrad by tak přišel měsíčně o čtvrt milionu korun. Právě peníze navíc jsou totiž položka, bez které na opravu nedojde.

Zahájení oprav proto musí památkáři přesunout až na konec hlavní sezony. S hlavní částí rekonstrukce ale počkají na rok 2015. „To gró se odehraje až příští rok. Říkám bohužel, protože na těch mostech se podepíše další zima, kterou budou muset absolvovat v tom stavu, v jakém je,“ dodává Mejstřík.

Kromě unikátního mostu čeká renovace i další, menší most pod hradem. „V následujících dvou až třech letech bude nutná investice v řádu několika set tisíc,“ dodává ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec.

Gotický kamenný most nechal postavit Menhart z Hradce kvůli dočasnému uschování korunovačních klenotů v době, kdy byla ohrožena obrana Karlštejna pod náporem husitů. Klenoty zde nakonec spočinuly na pět let. Zajímavostí tohoto mostu je, že nedoléhá ani k jedné budově, budovy totiž byly s kamenným tělem mostu spojeny dřevěnými padacími můstky, což bylo součástí obranných opatření.

Unikátní hradní most ve Velharticích čeká na opravu (zdroj: ČT24)