Lokálka mezi Opavou a Jakartovicemi poveze poslední cestující

Opava – Na malebnou železniční trať mezi Opavou východem a Jakartovicemi, která funguje více než sto dvacet let, vyjedou o víkendu poslední osobní vlaky. Trať je ztrátová a kraj ji nechce dál dotovat. Železnici pravidelně využívali lidé z osmi obcí, o víkendech lokálku plnili turisté a trampové. Starostové se s tím nechtějí smířit, shánějí peníze na soukromého dopravce.

S tratí se loučili pravidelní cestující i strojvedoucí Petr Kaštovský, který tam jezdil pět let. „Bude se mi stýskat. Je to krásná trať, pěkná krajina, milí lidé tady jezdili,“ řekl strojvedoucí, který včera vyjel do Jakartovic naposledy. V poslední době zaznamenal, že jezdí více lidí. „Minulý víkend bylo tolik lidí, že jsme museli posilovat soupravy,“ řekl. Na verdiktu kraje to nic nezmění.

Místo vlaku autobusy nebo auto

Málo pasažérů byl hlavní argument k ukončení osobní dopravy mezi Opavou a Jakartovicemi. Podle hejtmanství jezdilo většinu roku v jednom vlaku maximálně dvanáct lidí. Kraj doplácel na provoz osm a půl milionu ročně. Veřejnou dopravu zajistí autobusy, které jsou o třetinu levnější. Všude ale zajíždět nebudou.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Například Alena Procházková, která bydlí na samotě ve Štáblovicích, teď bude muset chodit kus pěšky. Poslední jízdu motorákem oplakala. Podobně je na tom dalších třináct obyvatel z okolí. Hejtmanství už přišlo s řešením. „Dohodli jsme se starostou Štáblovic, že v tom úseku nahradíme autobus autem,“ řekl náměstek hejtmana Daniel Havlík z ČSSD.

Starostové chtějí zaplatit soukromníka

Starostové dotčených obcí se s rušením trati nechtějí smířit. „Oslovil jsem soukromou společnost, která provozuje vlakovou dopravu, udělala nabídku. Teď bude záležet na všech obcích na trati, jestli se dohodneme a dáme peníze na provoz dohromady,“ řekl starosta Štáblovic Jiří Hoblík.

Trať Opava východ – Svobodné Heřmanice číslo 314 měří dvacet pět kilometrů a je to pozůstatek delší trati, která tam fungovala od roku 1892. Postavila ji Severní dráha císaře Ferdinanda. Železnice původně končila až v Horním Benešově. Kvůli poddolování a poklesům půdy byla roku 1970 zkrácena do Svobodných Heřmanic. Od roku 2007 se konečná posunula ještě o jednu zastávku blíž k Opavě – do Jakartovic, délka trati se zkrátila na dvacet jedna kilometrů.