Chataře i podnikatele v Ledči odřízla změna silnice v cyklostezku

Ledeč nad Sázavou - V Ledči nad Sázavou se dnes slavnostně otevřela nová cyklostezka do Sluneční zátoky. Vznikla ale na místě do té doby využívané silnice. Řada chatařů tak přišla o jedinou přístupovou komunikaci ke svým nemovitostem. Problém mají i provozovatelé rekreačních středisek, ke kterým se navíc autem nedostanou ani zákazníci. Starosta teď čelí nejen možné ztrátě dotace, pokud bude situaci řešit změnou typu komunikace, ale i případným náhradám místním podnikatelům za ušlý zisk.

Provozovatelé středisek přichází o zákazníky, komplikuje se i údržba lesa

Průjezd po dříve normální silnici kolem řeky Sázavy, kterou využívali rekreanti, majitelé lesů, ale i chataři a rybáři, je dnes výslovně zakázán. Stala se z ní totiž cykostezka. Ke svým nemovitostem se tak nedostane např. ani majitel rekreačního střediska a letního tábora ve Sluneční zátoce. „Nemůžeme podnikat, nemůžeme přijet k areálu, nemůžou sem zákazníci. Nebyl jsem vůbec přizvaný za účastníka stavebního řízení, nikdo s námi nic neprojednal,“ říká Miroslav Janoušek, majitel rekreačního střediska Sluneční zátoka.

Nová cyklostezka zamezuje přístup ještě do jednoho rekreačního střediska a majitelům sousedních pozemků také znemožňuje např. údržbu lesa. „Kdyby vykoupili pozemky vedle a udělali tam cyklostezku, tak nic neřeknu. Veřejná komunikace zůstane, cyklisti budou jezdit vedle, ale zabrat veřejnou komunikaci, to je divný,“ říká majitel lesů kolem cyklostezky Josef Jeřábek. Město teď stojí před hrozbou, že bude podnikatelům muset platit i ušlý zisk. Jen majitel Sluneční zátoky už spočítal, že zatím přišel minimálně o 117 tisíc korun.

Změna na cyklotrasu může znamenat ztrátu dotace

„Je to choulostivá situace, která ale bezesporu má řešení. Já doufám, že v horizontu měsíce, šesti neděl ta situace bude vyřešena,“ říká starosta Ledče nad Sázavou Petr Vaněk (ČSSD). Město jako stavebník za stezku zaplatilo 7,5 milionu korun, z čehož 4,5 milionu byla dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury. Pokud cyklostezku teď změní na cyklotrasu a dopravní obsluze vjezd umožní, půjde o porušení dotačních podmínek. Podle Tomáše Čočka, ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury by město mohlo přijít o část, ale i o celou dotaci. S možností ztráty dotace starosta podle svých slov počítá.

Ze silnice cyklostezkou. Podnikatelé v Ledči mají problém (zdroj: ČT24)