Jurečka: Nové Heřminovy by se mohly stavět už v roce 2018

Ostrava – Zahájení výstavby přehrady Nové Heřminovy je zase o něco reálnější. Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes oznámil, že stát chce dokončit výkup pozemků pod plánovaným vodním dílem tak, aby se mohlo začít stavět už v roce 2018. Vláda má v plánu o Nových Heřminovech jednat příští týden. Povodí Odry už vykoupilo většinu nemovitostí, které pro stavbu přehrady potřebuje, a zahájilo demolice.

„Je tady záměr přistoupit opravdu k té finální etapě dovýkupu posledních pozemků, které zbývají pro tuto vodní nádrž, zajištění financování tak, aby se ta stavba mohla v roce 2018 rozeběhnout,“ podotkl Jurečka. Podle Jurečky zbývá už jen dořešit cenu obchvatu silnice mezi Krnovem a Bruntálem, kterou bude nutné postavit v nové trase.

  • „Přiznám se, že v tento okamžik je příprava toho projektu tak daleko, je tady vykoupeno přes 90 procent pozemků, bylo tady proinvestováno více než půl miliardy korun z veřejných zdrojů, že zastavení projektu si skoro nedokážu představit,“ řekl dnes ministr Jurečka.

V současnosti vlastní Povodí Odry 90 procent pozemků, kterých se stavba přehrady dotýká. S bývalými majiteli, kteří pozemky a nemovitosti prodali, ale nechtěli se stěhovat, uzavřelo Povodí Odry nájemní smlouvy s věcným břemenem. Do zahájení stavby tak mohou objekty využívat. Povodí Odry loni zbouralo první tři neobývané domy. Podle Čestmíra Vlčka, náměstka ředitele Povodí Odry, je v zátopné oblasti celkem 12 obytných domů, 21 rekreačních a 4 firemní objekty.

Vizualizace heřminovské přehrady
Zdroj: ČT24

Nádrž by ale podle argumentů zástupců Krnova a Opavy před povodněmi mohla uchránit až šest tisíc místních lidí. Obyvatelé obce, jejíž část má přehrada zatopit, se stavbou nesouhlasili a v roce 2008 to jednoznačně vyjádřili v referendu. Nyní však část obyvatel žádá vypsání nového referenda.

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Aktuální se stala opět po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Ministerstvo zemědělství předpokládá náklady téměř osm miliard korun. Za to by se měla postavit přehrada a nová silnice, cena ale zahrnuje i další úpravy celého koryta řeky.