Výroba se do vyhořelé galvanovny může vrátit za dva měsíce

Ústí nad Orlicí - Majitel vyhořelé galvanovny v Lanškrouně na Orlickoústecku by rád do dvou měsíců zčásti obnovil její provoz. Jedna výrobní linka se zdá být nepoškozená a ze začátku by zajistila asi polovinu původní výroby. Provozovna shořela v neděli a předběžná škoda je 200 milionů korun.

Podle jednatele Milana Kozáka jsou některé linky nenávratně poškozené, statika galvanovny je v některých místech narušená a část se bude muset zbourat. Pět desítek zaměstnanců teď pomáhá v noci hlídat objekt nebo vyklízejí a čistí budovu. „Zaměstnanci chtějí firmu znovu postavit na nohy,“ prohlásil. „Bude záležet na pojišťovně a bankách, ale naším cílem je zachovat mzdy a nepropouštět lidi. Jednáme s klienty, odvážíme zboží k náhradním dodavatelům, než budeme moci začít fungovat.“

Společnost vykazuje roční obrat do 100 milionů korun. Výrobky dodává pro elektronický a automobilový průmysl, například firmám Siemens a Bosch; letos chtěla zaměstnat vozíčkáře a zprovoznit chráněnou dílnu. Provozy přebudovávala, aby byly bezbariérové.

Galvanovna začala hořet v neděli. Požár se hasičům zcela podařilo zlikvidovat v úterý. Jeho hašení bylo komplikované kvůli hustému dýmu i výbuchu tlakových nádob. Na místě je množství chemikálií, které jsou podle hasičů zabezpečené. Zlikviduje je specializovaná firma. Případ v úterý převzala kriminální policie.