Rakovnická kasárna – jablko sváru mezi radnicí a ministerstvem

Rakovník – Ministerstvo obrany se pře s rakovnickou radnicí o budoucnost zdejších kasáren. Město chtělo opuštěný objekt bezúplatně získat do svého majetku, to ale obrana odmítla. Radnice se proto nyní snaží prodej zbrzdit stavební uzávěrou. Bojí se totiž, že se z kasáren stanou ubytovny pro sociálně slabé.

Kasárna v Rakovníku vznikla v roce 1931. Kapacitu mají až pro tisíc mužů. Posledních 400 vojáků, kteří ještě v létě pomáhali s povodní na Vltavě, objekt opustilo na konci loňského roku. Protože armáda rozlehlý areál již nepotřebuje, chce ho ve druhé polovině letošního roku nabídnout k prodeji.

Zájem o kasárna projevila rakovnická radnice. „Město by o převodu kasáren do vlastního majetku uvažovalo v případě, že by se jednalo o bezúplatný převod a že by podmínky tohoto převodu byly pro město akceptovatelné,“ uvedla městská mluvčí Alida Štulajterová.

Pronájmem části kasáren by radnice chtěla získat minimálně peníze na údržbu areálu (armádu jen letos vyjde na více než tři miliony korun). S tím ale nesouhlasí ministerstvo. „Město by muselo předložit projekt, že objekt využije nekomerčně,“ reagoval mluvčí ministerstva Jan Pejšek. „Deset let by z tohoto objektu nesmělo mít komerční zisk.“

Město hrozí stavební uzávěrou

Pokud Rakovník kasárna do svého majetku bezúplatně nezíská, bude požadovat stavební uzávěru. Bojí se, aby z těchto domů nevznikly ubytovny, a stejné obavy vyjadřují i místní. „V tuto chvíli město nemá jinou možnost ovlivnit další budoucnost areálu kasáren,“ konstatovala Štulajterová.

Bezúplatně mohli získat areál policisté nebo hasiči, kterým ho armáda nabízí, zájem ale nemají. „Areál je to poměrně veliký. Cena se určitě bude pohybovat v desítkách a možná i ve stovkách milionů korun,“ dodává Pejšek.

Rakovník má strach, že se z kasáren stanou ubytovny (zdroj: ČT24)