Nemocní bez léků: V Libereckém kraji nefunguje lékárenská pohotovost

Liberec – Je noční lékárenská pohotovost nutnost, nebo spíše nadstandard? Liberecký kraj, ale i další regiony ji nezajišťují a lékárníci se k nepřetržitému provozu nemají. Podle mluvčí nemocnice mají potřebné léky poskytnout sami lékaři. Pacienti ale mají opačnou zkušenost – po vyšetření na pohotovosti zůstali s receptem a bez možnosti léky si vyzvednout.

V krajích chybí lékárenská pohotovost (zdroj: ČT24)

V Libereckém kraji nefunguje lékárenská pohotovost pět let. Podobné je to i v sousedním Ústeckém kraji, Pardubickém kraji a na Vysočině. Podle některých pacientů to znamená, že se nemocní, kteří se vydají na lékařskou pohotovost, potom nemají čím léčit. „Nenabídli nám ani žádné kapky, které by nám dali s sebou. Dostali jsme recept – a starejte se,“ popsala svoji zkušenost po půlnoční návštěvě liberecké oční ambulance s tříletou dcerou Pavla Lhotáková z Turnova.

Mluvčí krajské nemocnice Barbora Silná tvrdí, že by ale v takovém případě měli léky dát přímo lékaři. „Dostane na ambulanci lék na nezbytně nutnou dobu, než si jej může vyzvednout v lékárně,“ upozornila mluvčí.

Kraj zrušil lékárnickou pohotovost kvůli malé vytíženosti, ale také kvůli zneužívání. Kromě pacientů s akutními problémy přicházeli například narkomani. „Přišli si vyzvednout třeba jehlu a stříkačku anebo přišli lidé bez receptu a kupovali si nějaké doplňky,“ poukázala vedoucí krajského zdravotnického odboru Alena Riegerová.

Lékárníci tvrdí, že bez krajské garance nedokáží v konkurenci řetězců zajistit nepřetržitý provoz ani střídavou pohotovost. Kdyby ale kraj lékárnickou pohotovost zajistil, noční práci by se někteří nebránili. „Měla by to být i stavovská a profesní čest,“ podotkl liberecký lékárník Zdeněk Krajbich.