D1 u Velkého Meziříčí poprvé jako objízdná trasa a bezplatná

Velké Meziříčí (Žďársko) – Dálnice D1 u Velkého Meziříčí bude poprvé v historii sloužit jako objízdná trasa, a to kvůli opravě vytíženého průtahu městem. Na pět kilometrů dlouhém úseku ministerstvo dopravy vypne mýtné brány. Město se podle starosty Radovana Necida (ODS) kvůli uzavření průtahu připravuje na největší dopravní komplikace ve své historii.

Dělníci budou průtah městem opravovat od 19. května do konce října. Denně jím projede kolem 15 tisíc aut. Auta během oprav budou moci po D1 jezdit bezplatně jen mezi exity na východní a západní straně Meziříčí. Na dálnici ale nadále nebudou smět vozidla s rychlostí jízdy nižší než 80 kilometrů v hodině, tedy zejména traktory a jiné zemědělské stroje.

Silnice dostane „tichý“ povrch

Rekonstrukce bude stát 28 milionů korun bez DPH, investorem bude kraj. Zakázku získala firma Skanska. „Zkusíme zde využít takzvané tiché povrchy – gumoasfalty,“ řekl hejtmanův náměstek Libor Joukl (ČSSD). Bude se jednat o jejich první rozsáhlejší použití na Vysočině, doplnil. Hlučnost dopravy by se měla snížit až o 15 procent.

Kraj se s velkomeziříčskou radnicí dohodl také na dalším opatření, které by mělo zamezit projíždění přetížených kamionů městem. Do konce léta by mělo na výpadové silnici směrem na Jihlavu vzniknout tzv. vysokorychlostní dynamické vážení, které dokáže auta zvážit za jízdy. Půjde o první takové váhy na Vysočině. Řidiči přetížených aut zaplatí za každou tunu nákladu navíc pokutu 7 000 korun a 7 500 korun za správní poplatky.

D1 bude sloužit jako objížďková trasa (zdroj: ČT24)