Rok oprav na D1: Provoz komplikují spíše řidiči než zúžené pruhy

Benešov – Přesně řed rokem začala dlouho očekávaná oprava nejrušnější dálnice v ČR. Roční zkušenosti přitom podle odborníků přinesly i překvapivá zjištění. V opravovaných úsecích totiž nekomplikují dopravu zúžené pruhy, ale spíše nehody neukázněných řidičů, kteří tam nedodržují omezenou rychlost. Právě dnes paradoxně D1 zažila sérii nehod kamionů a následné několikakilometrové kolony. Navzdory všem dosavadním komplikacím by první modernizované úseky by měly být dokončeny ještě letos.

Bilance i výhledy oprav na D1 (zdroj: ČT24)

Na řadě úseků se jezdí ve zúženém prostoru a omezená je také nejvyšší povolená rychlost. Práce na dálnici D1 na Vysočině probíhají zatím ve třech úsecích. Jako první začaly mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem, potom mezi Velkou Bíteší a Lhotkou a později také mezi Hořicemi a Loktem, který už leží ve Středočeském kraji. Ve středních Čechách opravují dělníci dálnici také mezi Šternovem a Psáři.

S výjimkou části Lhotka – Velká Bíteš je vždy uzavřen celý jeden jízdní pás dálnice, který prochází důkladnou rekonstrukcí, zatímco se obousměrně jezdí ve druhém pásu. Jízdní pruhy jsou proto zúženy, levý pruh je určen pouze osobním autům – nákladní vozy či autobusy se do něj nevejdou. U Velké Bíteše vzniklo při loňských sporech stavební firmy se státem o vícepráce zpoždění, oprava jízdního pásu proto nezačala. Probíhají ještě přípravné práce ve středovém dělicím pásu, jízdní pruhy jsou svedeny ke kraji dálnice.

Přestože se policie nejvíc obávala toho, že se v zúžených místech budou tvořit kolony, největším problémem jsou dnes řidiči, kteří nedodržují omezenou rychlost. Místo osmdesátky projedou zúžením i rychlostí 140 kilometrů za hodinu. „Je to nebezpečné a zaznamenali jsme několik vážných dopravních nehod,“ dodává vedoucí lokálního dálničního oddělení Pavel Holejšovský.

Následky jedné z nehod kamionů na D1
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Dálnice několik hodin stála kvůli nehodám kamionů

Jeho slova dokládají i dnešní události kousek za jedním z opravovaných úseků. Dálnice byla na 52. kilometru ve směru na Brno přibližně od 4:30 neprůjezdná. Důvodem byla nehoda tří kamionů a místy se tvořila až desetikilometrová kolona.

První nehoda se stala kolem 4:00, srazily se dva kamiony a dodávka. Další nehoda se stala na stejném místě v 5:15, srazily se tam další dva kamiony. Policie přes čerpací stanici nouzově vedla dopravu už necelou hodinu po střetu kamionů, v kritickém místě ale došlo k další nehodě, proto musela tuto objížďku uzavřít. Auta se pak na ni vrátila krátce před 6:30.

Při nehodě se zranili dva řidiči. „Posádky ošetřily jednoho řidiče s lehčím poraněním, který byl následně transportován do benešovské nemocnice. Řidič druhého kamionu byl po ošetření převezen při vědomí do traumacentra Fakultní nemocnice v Motole s otřesem mozku,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Třetímu řidiči se nic nestalo.

ČT o opravě D1: K dispozici jsou speciální stránky, Facebook i Twitter

Všechny zprávy České televize o modernizaci dálnice D1 naleznete na speciálních stránkách dejednicka.cz. Naleznete na nich také přehled a mapy právě modernizovaných úseků.

Dálnici D1 na Brno uzavřely nehody kamionů (zdroj: ČT24)