Ostravská ocelárna se loučí s tanky, nahradí je bezpilotní buldozery

Ostrava – Po 50 letech končí v ocelárně ArcelorMittal svou služby tanky, které odstraňovaly rozžhavenou strusku. Jedině tanky totiž dokázaly jezdit po povrchu, který měl teplotu několik stovek stupňů Celsia. Zaplatily za to ale krátkou životností, tanky vydržely zátěž maximálně tři roky. Teď je nahradí moderní bezpilotní buldozery na dálkové ovládání. Ty mají vydržet déle a práce s nimi má být rychlejší i bezpečnější.

Konec tanků v ostravské ocelárně (zdroj: ČT24)

Náročnou práci v ostravské ocelárně odváděly tanky T-55, které ale byly speciálně upravené. Dostaly navíc hrabla a radlice, měly speciálně vyrobenou vyvýšenou kabinu se silnějšími skly i nové filtry, aby se vlivem prašného prostředí neničily motory. „Jiné stroje nebyly schopné tu práci zvládnout. Buď se kvůli velikosti nevešly pod pec, kam musí zajet, nebo to zase nezvládaly tepelně – prostě by shořely,“ vysvětluje směnový mistr Libor Ohaňka. 

České armádě už ale docházejí tanky, které jsou určené k vyřazení. I proto se v huti rozhodli přejít na moderní buldozery na dálkové ovládání. Jejich pilot tak nemusí být přímo v horkém a prašném prostředí a má lepší přehled o práci. Tím se zkracuje doba na vyhrnutí strusky, dodává Libor Ohaňka. 

Ocelárna si zatím provozuschopné stroje nechá v záloze. Postupně se budou šrotovat a nakonec z nich vznikne nová ocel pro výrobu.