Ivanovice nebudou muset platit za vlastní školu, uznal soud

Ivanovice na Hané – Brněnský krajský soud dnes definitivně přiklepl ivanovickou základní školu městu. Přestože se o ni tamní radnice desítky let starala a investovala do ní miliony korun, patřila státu, jehož zastupující úřad ji odmítl Ivanovicím bezúplatně převést. Dnešní soud dal ale za pravdu místním, kteří tak nebudou muset za svou vlastní školu platit.

„Před dvěma stoletími se tu učilo, všechny generace to pamatují a neumí si představit, že by se tu nepokračovalo se vzděláváním. Provoz byl nepřetržitý, jen během války byl na tři až čtyři měsíce přerušen. Jinak se ve škole do roku 2010 stále vyučovalo,“ odkázal na dlouholetou tradici ředitel místní základní školy Miroslav Růžička. 

Škola ve Widermannově ulici byla totiž původně evidována jako majetek školní obce, který byl později převeden na stát. Když o něj Ivanovice žádaly, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových to odmítl s tím, že ve městě už jedna škola funguje, a to s 60procentní obsazeností, tudíž další školní budova by byla zbytečným komfortem.

Ivanovice by ale bývalou základní školu rády přetvořily na družinu a zázemí pro dvě první třídy. „V posledních letech se narodilo hodně dětí a letos budeme mít dvě první třídy. Potřebujeme také rozšířit školní družinu o další místnost a právě v této školní budově by to od 1. září mělo fungovat,“ naznačil plány do budoucna starosta Ivanovic na Hané Jozef Heretík (nez.).

S žádostí o bezplatný převod vedení radnice u státu neuspělo, rozhodlo se tedy požádat vyškovský soud, aby určil vlastníka stavby. A ten dal loni v létě za pravdu Ivanovickým. Úřad zastupující stát, jenž chtěl bývalou školu městu odprodat, se proti verditku odvolal. Okresní soud přitom své rozhodnutí zdůvodnil tím, že to byly právě Ivanovice, které se o budovu celou dobu staraly.

Místní si ji vystavěli svépomocí, platili provozní náklady i nutné opravy. Už před dvěma lety zaplatila radnice 750 tisíc korun za sanaci vlhkých zdí a stropů, později se jí podařilo získat dokonce dvoumilionovou dotaci na výměnu oken a zateplení budovy. Bohužel spory o vlastnictví celou rekonstrukci zastavily. Až s dnešním rozhodnutím krajského soudu je jasné, že Ivanovice o svou školu už nepřijdou.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) aktuálně vede 481 soudních řízení na určení vlastnictví. V právních sporech přitom dosahuje úspěšnosti přes 90 procent.