Zeman chce pomoci s obnovou nemocnice v Plané

Tachov – Za největší problém Tachova a celého okresu označil prezident Miloš Zeman chybějící nemocnici s akutními lůžky. Podle něj by se mělo uvažovat o využití nemocnice v Plané. Ta je od Tachova vzdálená jen deset kilometrů, majiteli se ale dlouhodobě nedaří uzavřít smlouvy s VZP. Například na pohotovost musí místní jezdit až padesát kilometrů daleko. Zeman dnes končí svou třídenní návštěvu Plzeňského kraje; stihl zajet do 7 měst a hovořil s podnikateli, starosty i obyčejnými lidmi.

Zeman se sešel s občany na tachovském náměstí a přislíbil, že do města přijede v červnu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), aby situaci s chybějícími akutními lůžky řešil se vedením města. „Rozumnou šancí je uvažovat o využití nemocnice v Plané, kde velká část kapacity stojí ze známých důvodů (majiteli se několik let nepodařilo dohodnout s VZP smlouvu na akutní lůžkovou péči v oborech dětské, chirurgické a interní oddělení). Planá je deset kilometrů odtud a tím by se ten problém alespoň z větší části vyřešil,“ uvedl prezident.

„Vím, že pokud jde o pohotovost, tak musíte jezdit až 50 kilometrů daleko. Vím, že tady jako jediné okresní město nemocnici nemáte,“ dodal Zeman. S hejtmanem a starostou proto dnes „přemýšleli o tom, jak místo krásných a vznešených slov o tom, jak máme rádi Tachov, k něčemu konkrétnímu přispět a trochu pomoci“, uvedl.

Starosta: Pokud se uzavřou smlouvy s pojišťovnou, pro péči o místní to bude akorát

„V Plané nemocnice je a šlo by o zprovoznění hlavní budovy, která chátrá. A v tu ránu tam bude dostatek lůžek a náklady nebudou tak obrovské,“ uvedl po mítinku tachovský starosta Ladislav Macák (ČSSD). „A hlavně, pokud pojišťovny uzavřou s nemocnicí smlouvu, o což se snažíme už prakticky 12 let a pořád to nejde, tak pro péči o zdejší lidi to bude dostačující a víc nepotřebujeme,“ uvedl.

„Pan prezident řekl, že nám pomůže. Já doufám, že se to povede,“ uvedl Macák. Podle něj má majitel areálu bývalé krajské nemocnice, česká firma Swiss Med Clinic, zájem o provozování akutní lůžkové péče od té doby, kdy nemocnici otevřel (srpen 2009). „Dosud s nimi ale pojišťovny, především VZP, neuzavřely smlouvy. Podepsaly jim pouze jednodenní chirurgii. Ale mohly by na základě jejích výsledků už pochopit, že nemocnice je životaschopná a že svou práci umí,“ dodal.

S ministrem budou starostové z Tachovska hledat řešení, za jakých podmínek by šla nemocnice otevřít. "Jsou sice řeči o tom, že péče je zajištěná i v záchranném voze. Ale když s ním jezdí 50 kilometrů daleko, tak podle mě je to pro VZP i drahé, takže si myslím, že ten současný stav není úsporou, řekl Macák.