Kajnar zakládá hnutí Ostravské fórum a chce kandidovat na primátora

Ostrava – Primátor Ostravy Petr Kajnar, kterého na začátku roku vyloučili ostravští sociální demokraté ze strany, zakládá nové politické hnutí. Dnes oficiálně oznámil, že pod značkou Ostravské fórum bude s největší pravděpodobností kandidovat v podzimních komunálních volbách. Pokud hnutí získá nezbytných tisíc podpisů k registraci nového uskupení na ministerstvu vnitra, bude strana bojovat i o zastoupení v některých ostravských obvodech a Senátu.

Návrat ke slibným začátkům

Kajnar, který má být lídrem Ostravského fóra, věří, že podpisy lidí pro registraci hnutí získá. „Očekávám, že ke konci června už budeme oficiálně existovat,“ uvedl Kajnar, který byl od roku 1997 v ČSSD a patřil k nejúspěšnějším regionálním politikům této strany. Loni však začal veřejně kritizovat především poměry v ostravské pobočce, neúspěšně napadl u soudu kandidátní listiny socialistů, a ti ho nakonec vyloučili. Ostravské fórum je pomyslným návratem do dob počátků jeho politické kariéry v roce 1989, kdy patřil k zakladatelům Občanského fóra v Ostravě.

Co nešlo za ČSSD, půjde za fórum?

Kajnar jmenoval některé priority připravovaného volebního programu. Má například v plánu prosazovat zavedení hromadné dopravy přímo do centra Ostravy, chce docílit toho, aby město odkoupilo od soukromníků chátrající památky jako jsou ostravská jatka nebo Módní dům Ostravica-Textilia.

Na tiskovou konferenci, kterou uspořádal, přivedl i některé sympatizanty nového hnutí a členy přípravného výboru. Je mezi nimi například rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř nebo manželka někdejšího ředitele ostravského televizního studia Ilji Racka Věra Racková, která se angažuje za důstojnější život mentálně a tělesně postižených lidí. Mezi lidmi, které Kajnar získal, je i odborník na životní prostředí a bývalý šéf odboru ovzduší Státního zdravotního ústavu v Ostravě Jiří Bílek, u jehož soukromé firmy si ostravský magistrát nedávno objednal měření škodlivin z balonu.

Lumír Palyza (vpravo) bude lídrem ČSSD v Ostravě. S hejtmanem Miroslavem Novákem ho kromě důvěry strany spojují mimořádně časté kontakty s obviněným lobbistou Martinem Dědicem.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

ČSSD žádá okamžitou rezignaci na primátora

Kajnarovy bývalé straníky jeho nová politická iniciativa ihned vyprovokovala k ostrému otevřenému dopisu, který rozeslali i médiím. Předsednictvo okresního výkonného výboru ČSSD Ostrava se ptá, proč například nyní proklamované volební cíle neprosazoval už jako náměstek nebo primátor, kterým je Kajnar druhé volební období. Vyčítají mu způsob, kterým protlačil mnohými kritizovaný nákup fotbalového stadionu Bazaly za 115 milionů korun, a tvrdí, že jediným důvodem Kajnarova rozchodu se sociální demokracií bylo, že se nenaplnila jeho ambice být zároveň primátorem i poslancem. Vyzvali ho k okamžité rezignaci na funkci primátora i zastupitele.

„Připomínáme, že pokud hodláte setrvat ve funkci primátora, budete řídit město bez mandátu od voličů, který jste získal za sociální demokracii,“ stojí v otevřeném dopise. Vedení okresního výboru také tvrdí, že Kajnar při získávání podpory pro své hnutí zneužívá zaměstnance města.

Lobbista Martin Dědic
Zdroj: ČT24

Problém Kajnarových kritiků – telefonáty s lobbistou

Napjatý vztah mezi Petrem Kajnarem a vedením ostravské sociální demokracie, která prosadila konec jeho kariéry v ČSSD, se ještě více vyostřil poté, co vyšly najevo okolnosti policejního vyšetřování lobbisty Martina Dědice a dalších lidí. Dědic je podezřelý, že prostřednictvím významným ostravských politiků z ČSSD ovlivňoval městské zakázky. Od zvýhodněných firem podle protikorupční policie získal třicet milionů korun úplatků. Policejní odposlechy dokazují mimořádně četné kontakty stíhaného muže například s hejtmanem Miroslavem Novákem (více než pět tisíc kontaktů za rok a půl), Kajnarovou náměstkyní Simonou Piperkovou (1 500 kontaktů za necelý rok) nebo starostou obvodu Poruba a kandidátem ČSSD na primátora Lumírem Palyzou.

Kajnar obvinil Piperkovou i Palyzu, kteří předtím popírali jakékoliv nadstandardní vztahy s lobbistou, ze lži a vyzval je k odstoupení. Hovořil o mafiánském systému a inicioval odvolání šéfa městské nemocnice, jejíž zakázky Dědic podle vyšetřovatelů ovlivnil. Zítra budou zastupitelé hlasovat ze stejného důvodu o odvolání ředitele dopravního podniku Romana Kadlučky. Není vyloučeno, že někdo z opozice navrhne, aby odstoupila celá městská rada s Palyzou, Piperkovou i Kajnarem v čele.