Za brutální přepadení dodávky si lupič odsedí 22 let

Brno – Trest 22 let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Tolik let má podle brněnského krajského soudu strávit za mřížemi Ján Bakalár. Několikanásobný recidivista se loni v Přemyslovicích na Prostějovsku spolu s komplici doslova prostřílel do dodávky vezoucí peníze. Auto bezpečnostní agentury lupiči přepadli se samopaly a granáty, odnesli si 33 milionů korun. Po dvou komplicích kriminalisté marně pátrají.

Výjimečný trest 22 let vězení dnes udělil brněnský krajský soud Jánu Bakalárovi za přepadení dodávky s penězi. Vysoký trest ovlivnilo i to, že Bakalár byl kromě loupeže odsouzen i za pokus o vraždu. „Nesouhlasím s právní kvalifikací rozsudku a nesouhlasím ani s tím, že zjištěné důkazy postačují k závěru, že jedním z pachatelů byl můj klient,“ reagoval na rozsudek Bakalárův obhájce Radek Zapletal s tím, že se proti rozsudku odvolal. Jeho klient dnes v soudní síni na vlastní žádost nebyl.

Útočníci přepadli auto bezpečnostní agentury, které vezlo peníze do bankomatů České spořitelny. Lupiči byli vyzbrojení brokovnicemi, samopalem i ručními granáty. Přepadení bylo na tuzemské poměry brutální. Útočníci střelbou vyřadili motor auta a podařilo se jim prostřílet neprůstřelné čelní sklo dodávky. „Vyhrožovali nám rozstřílením nohou. Čekali jsme popravu,“ popsal jeden z přepadených zaměstnanců bezpečnostní agentury, který u soudu v minulých týdnech vypovídal.

Padl rozsudek v případě přepadení v Přemyslovicích na Prostějovsku (zdroj: ČT24)

Lupiči si z dodávky odnesli 33 milionů korun. Škoda na autě byla odhadnuta na půl milionu korun. Při střelbě utrpěl zranění na ruce zmíněný pracovník bezpečnostní služby a také jeden z útočníků. Na místě se našly stopy jeho krve. „Pokoušel se tuto stopu zlikvidovat tím, že ji polil hořlavinou a zapálil. Krevní stopy byly na místě odebrány a genetická expertíza zjistila, že profil DNA je shodný s profilem obžalovaného, který byl uložen v policejní databázi,“ vysvětlila žalobkyně Ludmila Doležalová. Čtyřiapadesátiletý recidivista Bakalár byl dopaden po ročním pátrání.

Své komplice Bakalár ani u soudu neprozradil. Na objasnění případu tak policie stále pracuje a pátrá nejen po zbývajících dvou pachatelích, ale i po uloupených milionech.