Úřad zrušil stavební povolení na cyklostezku. Obci hrozí vrácení dotace

Jihlava – Krajský úřad Vysočiny zrušil stavební povolení na loni postavenou cyklostezku u Ledče nad Sázavou. Městu kvůli tomu hrozí vrácení státní dotace. Kraj vyslyšel stížnosti majitelů nemovitostí, kteří se k nim nemohli dostat svými auty. Po Ledči kolují petice za odvolání vedení města.

Cyklostezku za sedm milionů korun z Ledče do Foglarovy Sluneční zátoky postavilo město na místě jediné přístupové cesty k rekreačním areálům. Jejich majitelů se ale úředníci před vydáním stavebního povolení nezeptali. Krajský úřad nyní vyslyšel stížnosti těch, jimž značka zakázala příjezd motorovými auty, a stavební povolení zrušil.

Podle majitele rekreačního areálu Miroslava Janouška cyklostezka znemožnila zásobování; zákaz vjezdu navíc odrazuje rekreanty. „Přišli jsme o spoustu zákazníků. Ti volají a ptají se: Ještě pořád je tam cyklostezka? Tak to my nepřijedeme, protože se nenecháme vybodovat za jeden víkend,“ říká pan Janoušek. Řada řidičů i tak riskuje a cyklostezkou projíždí.

Radnice chce začít od pondělí vydávat majitelům nemovitostí u cyklostezky povolenky k vjezdu. „Provozovatelé rekreačních zařízení dostanou příslušné množství bianco karet, které umožní, aby je dávali svým návštěvníkům, aby se mohli po této cyklostezce pohybovat,“ nastínil řešení starosta Ledče nad Sázavou Petr Vaněk (ČSSD).

Úřad zrušil stavební povolení na cyklostezku (zdroj: ČT24)

Takový postup je ale na hraně zákona a příliš se nezamlouvá Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Pravděpodobně tak bude chtít, aby mu město 4,5milionovou dotaci vrátilo. „Toto by bylo možné posuzovat jako jednání, kterým je narušován nebo obcházen účel, pro který byl příspěvek z fondu poskytnut. V důsledku by se potom jednalo ze strany města o neoprávněné užití finančních prostředků,“ sdělil náměstek ředitele SFDI Tomáš Blecha.

Starosta a místostarosta Ledče nad Sázavou kvůli problémům s cyklostezkou už čelí také výzvám k odstoupení. Petici zatím podepsalo asi 250 lidí.