Letiště v Plané je blíž k mezinárodnímu provozu

České Budějovice - Jihočeské letiště v Plané u Českých Budějovic dnes převzalo od Úřadu pro civilní letectví ČR osvědčení k poskytování letových navigačních služeb. Tím je zase blíže k zahájení veřejného mezinárodního provozu. Po Kunovicích a Hradci Králové je tak třetím srovnatelným letištěm v republice, které toto osvědčení má.

Letiště v Plané je blíž k mezinárodnímu provozu (zdroj: ČT24)

„Letiště Budějovice se tím zařadilo mezi letiště, která poskytují služby z evropského pohledu, což je ten markantní rozdíl,“ uvedl při předání osvědčení sekční ředitel Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. Osvědčení podle něj otevírá cestu k tomu, aby letadla mohla být z letiště vedena i podle přístrojů, tedy za zhoršených podmínek.

Společnost je dosud držitelem oprávnění provozovat letiště jako veřejné vnitrostátní a neveřejné mezinárodní pro lety za viditelnosti. Loni na něm bylo odbaveno přes 3 150 letadel.

„Proces ověřování trval několik měsíců a společnost Jihočeské letiště musela předložit Úřadu pro civilní letectví více než 80 dokumentů, kterými dokazovala svou způsobilost ať už z oblasti bezpečnostní, certifikaci využívaných přístrojů, či zabezpečení kvalifikovaným personálem,“ uvedl ředitel letiště Ladislav Ondřich. Platnost pověření poskytovat letové navigační služby je českobudějovickému letišti udělena na šest let.

Zakladatelé společnosti Jihočeské letiště a. s. jsou Jihočeský kraj a město České Budějovice. Na společné podpoře financování provozu letiště, které se rozkládá na ploše téměř 300 hektarů, se dohodly v roce 2006. Tehdy vojenský provoz nahradil civilní. Jeho rekonstrukce začala v roce 2009. V areálu je na 120 budov, část z nich je využita pro potřeby letiště, část se pronajímá. Letiště je zatím soběstačné z necelých 30 procent.

Město i kraj sponzorují provoz ročně stejným dílem - 16 miliony korun ročně. Kraj investuje do modernizace a shání strategického partnera. Předloni Evropská komise zamítla už schválený, zhruba miliardový projekt modernizace letiště a od té doby kraj financuje rozvoj ze svého. Letos vedle provozní dotace počítá v rozpočtu s 95 miliony Kč na modernizaci a za 42 milionů tam buduje heliport krajské záchranné služby.

Ve spolupráci s projektanty se podařilo zredukovat rozpočet na dostavbu letiště na zhruba 511 milionů korun. Za 95 milionů korun se letos pořídí radionavigační a světelné vybavení. Absence tohoto zařízení je jednou z překážek pro zavedení pravidelných i charterových letů pro letadla typu Boeing 737 či Airbus A 320.