Olbramovice touží po obchvatu, ale výkup pozemků ustal – čeká se na zákon

Olbramovice (Benešovsko) – Naděje na obchvat ve středočeských Olbramovicích, jejichž středem prochází silnice Praha – Budějovice, vyhasíná. Silničáři zastavili výkupy pozemků, protože čekají, až poslanci a po nich senátoři projednají nové tabulkové ceny pozemků. Příprava některých staveb včetně olbramovického obchvatu nebude pokračovat několik měsíců – dokud parlament nerozhodne.

Budování některých silnic a křižovatek se opozdí (zdroj: ČT24)

Pozemky potřebné pro stavbu olbramovického obchvatu se stát snaží vykoupit již deset let. S vlastníky 30 pozemků se ale nedohodl, situaci zkomplikovalo loňské dramatické snížení cen pro výkupy půdy. Od plánovaného vyvlastňování ale prozatím ustoupil, protože čeká na další změnu cen. „Ve sněmovně je nový zákon, který by měl nabídnout lepší podmínky, lepší ceny vlastníkům. Nebylo by fér teď v posledních měsících s nimi proces (vyvlastnění) dokončovat,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Kvůli čekání na změnu zákona však příprava stavby ustala.

Olbramovičtí přitom po obchvatu touží, nejde jim přitom pouze o klid a lepší ovzduší, ale také o bezpečnost. Podle učitelky z olbramovické základní školy Petry Dvořáčkové řidiči většinou u přechodů nezastavují a ignorují i výzvy kantorek, které chtějí přejít s dětmi. „Obchvat se jeví jako velice nutný,“ podotkl starosta Pavel Pohůnek.

Zdržení bude nejméně čtvrtletní. Poslanci by mohli vyšší výkupní ceny pozemků schválit již příští týden, ale senátoři patrně až na konci prázdnin.