Šumavské projekty správa parku ruší, prý neprospívaly přírodě

Vimperk (Prachaticko) – Správa Národního parku Šumava se pustila do rozsáhlých škrtů v plánech předchozího vedení. Zrušila zejména rekonstrukce objektů v nejpřísněji chráněných lokalitách, změny se ale dotkly i projektů plánovaných přímo v šumavských obcích. Bývalý ředitel parku Jiří Mánek tvrdí, že tak velké rušení projektů nebylo potřeba, když podobné bez omezení vznikají hned za hranicemi v Bavorsku. Šumavským starostům se ale nelíbí především to, že se plány pro Šumavu ve velkém přehodnocují s každým novým ředitelem.

Projekty za půl miliardy nová správa Šumavy ruší (zdroj: ČT24)

Za ředitele Mánka přichystala Správa NP a CHKO Šumava rozsáhlé přestavby, revitalizace i demolice téměř za půl miliardy korun. Nové vedení parku množství z nich ale seškrtalo. „Předchozí vedení i u naprosto kolizních situací, které jsou v rozporu se zákonem a vyžadují výjimky a posuzování, zadalo projektovou dokumentaci za 400 tisíc,“ zdůvodnil část škrtů současný ředitel parku Pavel Hubený.

Celkem zrušilo nové vedení parku deset plánovaných projektů, dalších 70 odložilo. Kvůli ochraně tetřevů tak padla plánovaná rekonstrukce roklanské hájenky, stavba infosrubů u Černého a Plešného jezera, nebudou se ani bourat bývalé pohraniční roty ani revitalizovat rašeliniště. Turisté se zatím nedočkají ani plánované opravy rozhledny na Poledníku, rekonstrukce pláště a nové zastřešení se odkládá. Některé změny považuje bývalý ředitel Mánek za docela zbytečné. „Restaurace v národním parku Bavorský les fungují jeden kilometr i méně za státní hranicí. Potom vůbec nevidím důvod, proč by neměla fungovat roklanská hájenka,“ podotkl.

Problém se škrty mají také starostové šumavských obcí. Starosta Kvildy Václav Vostradovský kritizoval neustálé změny plánů, ke kterým dochází vždy po výměně vedení národního parku. „S každým novým ředitelem, s každým novým ministrem se dělají nejrůznější studie, nejrůznější projekty a z větší části se z toho stávají jen šuplíkové záležitosti,“ podotkl starosta. Na Kvildě měla vzniknout parková restaurace v bývalé rotě, místo toho ale vznikne již čtvrtá studie na využití někdejší roty.

Nové vedení parku ale plánuje i větší zpřístupnění centrální Šumavy – za určitých podmínek. Do sítě cest, které jsou dosud uzavřeny, chce zahrnout i Modrý sloup.