Zmizí moravský Stonehenge? Majitelka už menhiry na pozemku nechce

Klentnice (Mikulovsko) – Majestátní menhiry stojí v oboře u Klentnice na Mikulovsku deset let. Dostaly se tam z popudu lidí, podle nichž místo vyzařuje silnou energii, kterou odtud prostřednictvím kamenů mohou čerpat. Jenže majitelka pozemků už těžké kameny na svém pozemku nechce. Bojí se, že by mohly na někoho spadnout a škodu by pak zranění vymáhali po ní.

Menhiry uspořádané v kruhu – obrázek, který má většina cestovatelů spojených s anglickým kamenným monumentem Stonehenge. Podobné seskupení vzniklo i u jihomoravské Klentnice. Teď je v obci tématem číslo jedna, i když donedávna o něm vědělo jen pár turistů. „Když jsem jel kolem, tak jsem se díval, že tam opravdu ty kameny jsou. Vyrůstal jsem tady od malička a nikdy jsem si jich nevšiml,“ potvrdil jeden z místních.

Místo navštěvují především ti, kteří věří v sílu Země. „Je potřeba dodržet určitý rituál - je tam kámen, který vás musí, ale také nemusí pustit a hned za ním je vstupní brána. Můj prožitek byl opravdu úžasný, protože jsem poznal, že tam působí něco úplně jiného. Když se nad tím kruhem pohybovali ptáci a motýli, tak to najednou působilo úplně jinak,“ popsal Miroslav Džiuban.

Miroslav Džiuban o klentnických menhirech (zdroj: ČT24)

Jenže majitelku pozemku přítomnost kamenů spíše znervózňuje. Tvrdí, že před deseti lety dostala úplně jinou informaci o tom, co se s pozemkem stane. „Pozemek pronajímáme Lesnímu závodu Židlochovice, ale před deseti lety nás oslovilo Sdružení pěstounských rodin s tím, že by si náš pozemek chtěli zapůjčit na postavení kamene s tím, že lesníkům to nevadí. Souhlasili jsme, ale udělali na nás podraz. Místo jednoho kamene jich tam umístili 12 nebo 13,“ reagovala majitelka pozemku Marie Blahová.

Kam s nimi?

Její hlavní obavou je to, aby kameny na někoho nespadly. „Jsou tam už deset let, ale nejsou zabetonované v zemi, jsou jen do země vsazené. Mám strach, že se to může uvolnit a někoho zranit. Na kom by se potom hojili? Určitě by chtěli po nás jako po majitelích toho pozemku úhradu,“ vysvětluje majitelka. Na menhiry si navíc stěžují i místní myslivci a další majitelé pozemků. Kameny totiž stojí ve zdejší Milovické oboře, kde bloudící turisti plaší zvěř a poškozují úrodu.

V obci se tak otevřela otázka – kam s nimi? „Nemůžeme zasahovat do vlastnických práv rodiny Blahových, ale rádi bychom menhiry zachovali, protože je to jedno z turistických lákadel Pálavy. Proto jsme ve spolupráci s ochranáři prošli plochu na Stolové hoře a našli jsme čtyři místa, kam by se mohly menhiry na obecní pozemek přesunout,“ popsal možné řešení starosta Klentnice Roman Kopřivňanský.

Vlastníci kamenů ale stěhování moc naklonění nejsou. Místa s podobnou energií jsou totiž výjimečná, menhiry není možné přesunout kamkoliv. Nejpravděpodobnější je tak varianta, že by si od rodiny Blahových pronajali celý pozemek a veškerá odpovědnost by tak přešla na ně. Jestli se obě strany dohodnou, zatím není jasné.