Z ústavu do svého. Zlínský kraj zruší dva ústavy pro mentálně postižené

Zlín – Projekt Zlínského kraje, který vrací mentálně postižené klienty z ústavů do domácího prostředí, slaví úspěch. Po třech letech od jeho zahájení opustily brány ústavů desítky lidí. Do roka navíc kraj definitivně zruší dva ústavy v Zašové a Velehradě. Zlínský kraj postupuje s transformací sociální péče pro zdravotně postižené nejrychleji v republice. Aktivní přístup dnes ocenila při své návštěvě regionu i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Chodit nakupovat, vyřídit si na úřadě dávky nebo pracovat s počítačem – pro normálního člověka banální situace, pro mentálně postižené často velká výzva. I to, jak podobné běžné životní situace řešit, musí sociální pracovníci svoje klienty naučit. Třeba Lucie Horvátová žila za zdmi ústavu 28 let. Teď už třetím rokem bydlí spolu se sedmi kamarádkami v domku za někdejším klášterem ve Velehradě. A dokáže se postarat sama o sebe.

Díky neutuchajícímu odhodlání a nasazení asistentů se už podařilo začlenit do běžného života desítky klientů. Třeba ve velehradském ústavu zůstala po třech letech od spuštění projektu z 95 klientů jen necelá třetina. Zbytek žije samostatně, i když s pravidelným dohledem – podobně jako Lucie Horvátová. „Je to běh na dlouhou trať. Podporu od nás budou potřebovat asi pořád,“ myslí si zdravotní sestra Petra Humpolová.

Konec továren na sociální služby

Do roka chce kraj velehradské zařízení zrušit úplně. Ti, kteří se o sebe nedokážou postarat, se přestěhují do lépe vybavených ústavů sociální péče, ostatní čeká stěhování do vlastního bydlení. Nové byty pro ty, kteří jsou schopni žít sami, vznikají třeba v bytovém domě v Uherském Hradišti. V sedmi bytech najde útočiště 12 klientů. Ti nejšikovnější navíc získají i práci - třeba v kavárně na zdejším náměstí.

„Skvělé je to, že jsou v novém prostředí a žijí téměř normální život jako ostatní lidé,“ chválila nové pojetí péče o mentálně postižené ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Přesuny z ústavů do malých domků nejsou ale pro každého. Mnozí klienti, kteří žili ve velkokapacitním zařízení desítky let, mají ze samostatného bydlení obavy.

V Jihomoravském kraji už tento typ služby nabízí svým mentálně postiženým klientům i Zámek Břežany. Prvních jedenáct klientů se odtud do samostatného bydlení do nedalekého Šanova odstěhovala už v roce 2010. I tady klienti vyměnili péči kuchařů či uklízeček za možnost rozhodnout se, kdy si uklidí a co budou vařit. I když se naučili obsluhovat pračku, mikrovlnku nebo vysavač, zvládnou si nakoupit a obstarat si i řadu dalších věcí, přesto s nimi 24 hodin denně tráví i sociální pracovnice.

Břežanský ústav je – vedle těch v Zašové a Velehradu – jedním z těch, kde se uplatnil současný trend v sociálních službách, které vedou svoje klienty k co největší samostatnosti.