Klimkovický nález: Zachovala se i část rudé hvězdy z trupu letadla

Klimkovice - Ministerstvo zahraničí informuje Rusko o nálezu vraku sovětského stíhacího letounu, který sestřelili Němci 27. dubna 1944 v Klimkovicích na Novojičínsku. Historici objevili v troskách také ostatky příslušníka sovětské armády, dvaadvacetiletého Ukrajince Vasilije Alexandroviče Staška, který letoun řídil.

„Uvědomíme o tomto nálezu ruskou stranu. Ostatky se ale v podobných případech nevydávají,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. S největší pravděpodobností tak budou ostatky mladého vojáka pietně uloženy v některém ze společných hrobů Rudé armády.

Historiky překvapilo, kolik toho ve vraku ještě po sedmdesáti letech objevili. „Mysleli jsme si, že už bude všechno uklizeno,“ řekl Petr Bartošík z Muzea městyse Suchdol nad Odrou. „Našli jsme osobní věci pilota jako tašku na mapy, botu, zbytky oblečení, navigační pravítko, také padákové přezky,“ vyjmenoval Bartošík. Zachovala se také část rudé hvězdy z trupu letadla a číselné označení letounu.

Výkopové práce v Klimkovicích
Zdroj: ČT24

Trosky letadla historici převezou do muzea v Suchdolu nad Odrou, kde doplní tamní stálou expozici. Pro znalce vojenské historie je objev stíhačky unikátní. „Na severní Moravě je to nález ojedinělý. Z archivních materiálů víme, že toho dne byl sestřelen ještě jeden letoun,“ uvedl napříkald Radovan Freit, který se zabývá historickými letadly.

Letadel Lavočkin La-7 vyrobili Sověti celkem 5 753 kusů. Chtěli jimi čelit německým stíhačkám Messerschmitt a Focke-Wulf. Je to vylepšený typ Lavočkin La-5, který byl v roce 1943 hlavním stíhacím typem sovětského letectva. Protože ho jeho tvůrce Semjon Lavočkin navrhoval v době, kdy byl velký nedostatek kovových slitin, byl skoro celý postavený ze dřeva a překližky. Hlavní části konstrukce ale ještě během války nahradily kovové materiály. La-7 byl jediný sovětský letoun, kterému se sestřelení německého Messerschmittu povedlo.

Historici našli v Klimkovicích trosky sovětského letounu (zdroj: ČT24)