Škoda chce v Kvasinách investovat asi 13 miliard

Rychnov nad Kněžnou – Automobilka Škoda Auto plánuje do závodu v Kvasinách v příštích letech investovat asi 450 milionů eur (asi 13 miliard korun). Plánuje také přijmout 1 500 nových zaměstnanců. V rámci oslav 80 let od zahájení výroby vozů v Kvasinách to řekl člen představenstva Škody Auto pro výrobu Michael Oeljeklaus. Právě v této továrně se vyráběl například i unikátní dvoudveřový vůz 1000 MBX nebo velmi oceňovaný model 110R - historické snímky z automobilové továrny jsou v textu.

Masivní investice do závodu v Kvasinách (zdroj: ČT24)

„V následujících letech se roční produkce závodu bude dále zvyšovat. Do závodu budeme významně investovat a v Kvasinách vybudujeme mimo jiné také kompetenční centrum pro výrobu vozů kategorie SUV,“ uvedl Oeljeklaus.  

Teď se v Kvasinách vyrábějí modely Superb, Yeti a Roomster – závod ročně vyrobí asi 150 tisíc vozů a pracuje tam 4 200 zaměstnanců. Po rozšíření by měla Škoda v Kvasinách vyrábět také nové superby a terénní vůz Seat, který také patří pod Volkswagen. V roce 2016 by pak měla začít výroba ještě jednoho velkého terénního vozu, jsou to ale zatím nepotvrzené informace.  

Kvůli rozšíření automobilové továrny podepíší zástupci státu v listopadu memorandum o dalších investicích. Počítá se s rekonstrukcí železniční trati Týniště nad Orlicí – Solnice, aby se zvýšila přepravní kapacita až o sto procent. Opravit a rozšířit se také musí silnice II. a III. tříd. Objem plánovaných investic se odhaduje asi na tři miliardy, podrobnosti ale budou zveřejněny až po podpisu memoranda.

Podívejte se na historické snímky automobilové továrny v Kvasinách

A jaká je historie továrny? 

  • Je to nejmladší ze tří výrobních provozů značky Škoda v České republice. Jeho historie sahá až do třicátých let minulého století; již v roce 1934 zde byla vyrobena první dvoudveřová čtyřsedadlová karoserie pro automobil Jawa 700. Po druhé světové válce se závod stal součástí automobilky v Mladé Boleslavi. Během let se zde vyráběl klasický poválečný model Superb, legendární kabriolet Felicia, unikátní dvoudveřový vůz 1000 MBX a vysoce ceněný model 110R nebo sportovní kupé Rapid. Závod v Kvasinách vyráběl také populární pick-up na bázi vozu Felicia.

Stát a kraj už do rozvoje zóny Solnice-Kvasiny investovaly v letech 2005 až 2012 skoro 1,5 miliardy korun, peníze směřovaly především do stavby a oprav silnic. Součástí byla také stavba požární stanice v Rychnově nad Kněžnou a čistírny odpadních vod v Solnici.