Česko má druhou buddhistickou stúpu, vyrostla u Liberce

Liberec – na severu Čech vysvěcují stúpu, sakrální stavbu budhistů, která má plnit přání věřících. Jedná se již o druhou posvátnou stavbu tohoto druhu v Čechách, první se veřejnosti představila před čtrnácti dny v Těnovicích na Plzeňsku.

Reportáž: V Liberci světí buddhistickou stúpu (zdroj: ČT24)

Druhá česká stúpa stojí v parku Rabten Šidelingka na okraji Liberce, který je přes den otevřený veřejnosti. Šest metrů vysoká věžovitá stavba vznikla v loňském roce a její zdobení zabralo měsíce, na sever republiky kvůli němu přijeli i dva vyučení mistři z Nepálu. Do stúpy se nedá vejít, obsahuje relikvie vážených buddhistických mnichů, nejrůznější sošky a svitky.

Dvoudenní svěcení stúpy dnes zahájil rituál Sang, vonný kouř měl očistit park od negativních sil. „Recitují se modlitby a dobrá přání, pročišťuje se tím mysl od negativity, a naopak se posilují pozitivní aspekty,“ přibližuje svěcení stúpy Jan Brázda, administrátor libereckého centra pro tibetská buddhistická studia.

Druhá odhalená stúpa ve čtrnácti dnech

Stúpa tvarem reprezentuje dokonalou podstatu mysli každé bytosti a je symbolem klidu a míru. Lidé k ní přicházejí, aby vyjevili přání pro dobro ostatních. Stúpy, jichž existuje osm druhů, připomínají události života Buddhy. Nejznámější stúpy stojí v nepálském Káthmándú. Stále častěji se ale staví i v západní Evropě. Největší ve španělské Benalmádeně s 33 metry.

Při sčítání lidu v roce 2011 se k buddhismu přihlásilo přes 6 tisíc Čechů. Skutečné počty sympatizantů ale budou podle mnichů vyšší. „Česko je velká země. Tak, jak se zde počet buddhistů zvyšuje, by tu v budoucnu mohly být tři až čtyři stúpy,“ prohlásil při svěcení liberecké stúpy lama Gonsar Rinpoche. Nejbližší ČR byly až donedávna stúpy v Linci a Štýrském Hradci, od poloviny září stojí tato budhistická stavba také v Těnovicích na Plzeňsku, kde ji rituálem aktivoval lama Šerab Gjalcchen rinpočhe z Nepálu.