Bitva o Austerlitz pokračuje. Město jedná s autory výstavy

Slavkov u Brna – O podobě napoleonské expozice dnes dvě hodiny rokovali zástupci Slavkova u Brna s autory původní výstavy. O tom, jak má výstava vypadat a zda je, či není příliš podobná původnímu návrhu, se strany přou už více než rok. Případem se zabývá i soud. Výstava je navíc od minulého čtvrtka veřejnosti opět nepřístupná.

Více než dvě století od slavné Bitvy tří císařů se ve Slavkově opět bojuje. Tentokrát ne o nadvládu nad Evropou, ale o napoleonskou expozici na tamním zámku. Výstavu navrhla dvojice původních autorů, nakonec ji ale pro město postavil někdo jiný. Loni v létě, krátce po otevření výstavy, proto autoři původní expozice napadli její konečnou podobu u soudu. Nelíbily se jim chybějící exponáty, podle nich nezdařené repliky a faktické chyby, které měla výstava obsahovat.

Ke kauze se dvakrát vyjadřoval brněnský krajský soud, který žalobu zamítl, Vrchní soud v Olomouci ale loni v říjnu vydal předběžné opatření o uzavření výstavy. Napoleonská expozice za 14 milionů korun tak zůstala od října za zavřenými dveřmi.

Znovu se otevřela až letos v červnu: s novým názvem a podle města i s novým obsahem. Původní autoři ale opět nesouhlasili a tvrdí, že původní a nová podoba napoleonské výstavy se téměř neliší. Od čtvrtka se tak lidé na výstavu opět nepodívají.

Je nová expozice opravdu nová? Strany se neshodnou (zdroj: ČT24)

Dnes na zámek místo návštěvníků zamířili zástupci slavkovské radnice a autoři původní předlohy. Mezi exponáty měli jednat o podobě výstavy. Výsledek ale nechtěli komentovat. „Zatím stále jednáme s protistranou,“ řekla mluvčí radnice Veronika Slámová. Kdy a v jaké podobě se výstava otevře, tak není jisté.

Náklady na napoleonský projekt, který zahrnoval i opravu zámeckých koníren, se vyšplhaly na 55 milionů korun. Kvůli soudním sporům se loni v srpnu ve Slavkově konaly hned dvě konkurenční oslavy francouzského císaře. Jednu organizovalo město Slavkov, druhou historické sdružení.