V červnu ho odhalili. Teď má okřídlený lev z Klárova zmizet

Praha - Do roka musí zmizet památník československých pilotů RAF z parku na pražském Klárově. Rozhodli o tom úředníci stavebního úřadu Prahy 1 a pražského magistrátu. Městské části navíc za nepovolenou stavbu okřídleného lva hrozí až dvoumilionová pokuta. Konečné rozhodnutí po několika stížnostech a odvolání bude mít ministerstvo kultury. Šéf resortu Daniel Herman (KDU-ČSL) je podle svých slov ochoten se na protest proti rozhodnutí osobně k památníku přivázat.

Události: Spor úředníků o okřídleného lva (zdroj: ČT24)

O památník československých pilotů sloužících v britském královském letectvu se mezi úředníky svádí ostrá bitva. Jedni sochu okřídleného lva na pražském Klárově chtějí, druzí se s ní nechtějí smířit. Obě strany neústupně trvají na svém.

  • Petra Hrubá, mluvčí pražského magistrátu: „Odbor památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy již od samého počátku s umístěním této sochy na Klárově nesouhlasil a v současné době vede se stavebním úřadem městské části Praha 1 sankční řízení.“
  • Veronika Blažková, mluvčí Městské části Praha 1: "Městská část Praha 1 dostala nařízení, že má tento památník odstranit. My s tímto nesouhlasíme a budeme se odvolávat."

Pomník na levém břehu Vltavy odhalili spolu s vnukem Winstona Churchilla čeští politici a váleční veteráni letos v červnu. S jeho odstraněním po pouhých čtyřech měsících mají problém. „Byla by to strašlivá ostuda. Jsem přesvědčen, že ten pomník je na správném místě a měl by tam zůstat,“ říká předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Jasno má i ministr kultury, jehož podřízení budou o osudu památníku s konečnou platností rozhodovat. „Lev na Klárově je trvalé umístění a zůstane tam. A pokud to někdo zpochybňuje, tak já se tam osobně půjdu přivázat, protože to je něco skandálního, že tady úřední šiml takhle řehtá,“ upozorňuje ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Památkáři ale umístění pomníku kritizovali. Jsou totiž přesvědčeni, že stavební úřadu Prahy 1 porušil zákon. Že je lev darem britských občanů, není prý polehčující okolnost. „Platí určitá pravidla pro umisťování soch v památkové rezervaci. Já si neumím představit, že bychom stejným rychlým a celkem razantním postupem takto chtěli dát dar do centra Londýna,“ upozornil ředitel památkové péče hlavního města Prahy Jiří Skalický. „Nemůžeme tuto záležitost nechat běžet, protože by to byl precedens. (…) Byla by to rána pod pás všem, kteří s námi už třeba rok diskutují například o umístění památníku Milady Horákové a podobně,“ dodal.

Britové: Je to facka do tváře Čechů a Slováků

Bronzovou sochu okřídleného lva nechala zhotovit britská komunita žijící v Česku. Britové na ni mezi sebou vybrali téměř tři miliony korun, ani oni si stěhování pomníku nedokáží představit. „Byla by to facka do tváře dvou a půl tisíc Čechů a Slováků, kteří bojovali v RAF. Nedokážeme to pochopit,“ tvrdí organizátor sbírky Euan Edworthy.

Jiří Stanislav z Evropského vojenského muzea leteckého maršála Karla Janouška si přeje, aby s památníkem už nikdo nehýbal a aby zůstal na tomto „velmi významném místě“. Během druhé světové války létalo v britském královském letectvu 2 500 československých pilotů, skoro 500 jich ve službě padlo.