Nejprve stáž, pak práce. Sdružení SOZE pomáhá mladým cizincům

Brno – Česky umí často jen málo a vlastní jim nejsou ani tuzemské společenské a kulturní normy. Mladí imigranti jsou podle Sdružení občanů zabývajících se emigranty (SOZE) znevýhodněni při hledání práci a integraci do společnosti. Právě na cizince do 25 let cílí projekt této neziskové organizace. Pomáhá jim získat pracovní zkušenosti v oboru, který ve své rodné zemi studovali, a sehnat v Česku další zaměstnání.

Právní poradenství, pracovní rekvalifikace, ale také stáže a pracovní místa na zkoušku – SOZE nabízí v rámci svého projektu mladým imigrantům komplexní pomoc. Využila jí i jednadvacetiletá Inar. Před válkou, která zuřila v Iráku, utekla v roce 2008. „Nepřišla sem celá rodina, ale jen moje matka, moji sourozenci a já,“ popsala cizinka.

V Brně vystudovala obor zubní laborantka, teď se chce ambiciózní Iráčanka dostat i na vysokou školu. Ráda by se stala zubařkou. Za cestě za vysněným povoláním jí pomáhá i pracovní stáž v zubní ordinaci. „Chystáme a čistíme nástroje, uklízíme. Pomáháme se vším, co pan doktor potřebuje,“ popsala svoji práci studentka.

Podobně jako pro ostatní cizince je pro ni největší překážkou čeština. Díky penězům od zahraniční nadace nabízí sdružení SOZE konkrétním firmám, že jim plat cizinci na tři měsíce rovnou zaplatí. „Paní ekonomce došel email s prosbou, jestli bychom takto někomu nepomohli. Během pěti vteřin jsme odpověděli, že nám to rozhodně nedělá problémy,“ okomentovala zapojení do projektu SOZE vrchní sestra Markéta Stuchlíková.

Projekt Mladí imigranti v tísni je určený pro mladé do 25 let včetně nezletilých dětí (i starším, pokud se jedná o zvláště zranitelné případy). Může jít o žadatele o azyl, osobu s mezinárodní ochranou, občana EU nebo cizince ze třetí země s jakýmkoliv typem pobytu. Projekt probíhá na celém území České republiky.

Zájemci o účast  v projektu mohou kontaktovat SOZE na těchto číslech:

  • +420 545 213 643
  • +420 585 242 535
  • +420 602 586 092
  • soze@soze.cz

Podobně jako Inar pracuje především na Moravě dalších 11 cizinců. Do jara příštího roku by mělo podobnou stáž absolvovat 33 lidí. „Zjednodušujeme jim vstup na pracovní trh. Při hledání práce jim může pomoct, že mají doporučení od českého zaměstnavatele. Ideální případ samozřejmě je, když tam, kde nastoupil na stáž, rovnou získá místo,“ popsala sociální pracovnice ze sdružení SOZE Hana Mašátová.

To je případ i teprve devatenáctileté Elizavety z malého městečka na Sibiři. Do Brna přijela studovat, teď u toho učí děti i dospělé, kteří trpí autismem, rusky a anglicky. Sdružení by ji chtělo zaměstnat i poté, co jí v prosinci skončí stáž. Sama by přitom nejspíš při hledání práce nebyla úspěšná. „Už jsem si to zkusila, ale nepodařilo se mi najít žádnou práci. Nikde mě nezaměstnali, protože jsem cizinka,“ řekla Elizaveta Kuznetcova.

Na jižní Moravě žije téměř 40 tisíc cizinců - nejvíce jich pochází z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. Právě z Ukrajiny a Blízkého východu se jich v posledních měsících kvůli nestabilní politické situaci stěhuje do Česka stále víc.