Děčín zažaluje Lesy ČR kvůli nákladům na zabezpečení svahu

Děčín – Magistrát města Děčína zažaluje Lesy České republiky. Chce od nich vysoudit peníze na plánovanou sanaci nebezpečného svahu ve čtvrti Horní Žleb. Tam se 30. června letošního roku zřítil mezi domy dvacetitunový balvan. Sanace svahu začne na jaře.

Karel Kovář z děčínské části Horní Žleb žije už několik měsíců s obavami. Je majitelem domu pod nebezpečným svahem, který stále není zabezpečen. Zahradu kontroluje každý den. 30. června byl zrovna uvnitř domu, když těsně kolem proletěl dvacetitunový balvan. Zničil tehdy zahradu a septik. Jediným štěstím bylo, že balvan při svém pádu po svahu narazil do pařezu a ten ho kousek od domu vychýlil z původního směru, takže dům nakonec o dva metry minul.

Balvan se ze svahu uvolnil po intenzivních deštích. Při deštivém počasí se proto místní pořád bojí. Nestabilní svah potenciálně ohrožuje dalších pět až deset domů. Specializovaná firma najatá děčínským magistrátem v červenci skálu, ze které se balvan utrhl, rozebrala. Nakonec to byla větší část masivu, než se původně čekalo. Červencová sanace měla původně stát sto tisíc korun, později se cena zvýšila na asi 120 tisíc korun.  

Na svahu ale dál leží další kameny a kmeny stromů. Podle mluvčí děčínského magistrátu Markéty Lakomé budou kameny, které ohrožují obyvatele domů pod svahem, odstřeleny. Město navíc  plánuje postavit ploty, které by při pádu dokázaly zachytit drobnější kameny. Náklady na toto rozsáhlejší zabezpečení budou 8 milionů korun, město na to získalo dotaci 6,5 milionu korun od ministerstva životního prostředí.

Protože svah patří státu a ve správě ho mají Lesy České republiky, chce město, aby státní podnik na sanaci svahu připspěl. Při plánované sanaci by totiž město muselo investovat do cizího pozemku. Děčínský primátor František Pelant /ČSSD/ proto dodává, že pokud má s městským majetkem nakládat jako řádný hospodář, musí podat na Lesy ČR žalobu. „Domníváme se, že oni měli konat, měli si svůj majetek zabezpečit tak, aby nikoho neohrožoval,“ uvedl k tomu primátor Děčína. Žalobu teď pro město připravují právníci, kdy bude hotová, zatím primátor nedokáže odhadnout.

Správce lesa, tedy podnik Lesy ČR, ovšem zabezpečení svahu platit nechce. Argumentuje dvacet let starým zákonem o lesích, podle kterého za padající stromy a skály není zodpovědný. Už v srpnu k tomu mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík uvedl, že „na požadavek pana primátora k úhradě části nákladů na stabilizaci svahu nemohou Lesy ČR kladně odpovědět, jelikož nemá oporu v zákoně.“

Lesní zákon

Případ poukázal na sporný paragraf v lesním zákoně, podle kterého by měli sanaci paradoxně zajistit lidé, kterým kámen spadl na zahradu. Před dvěma lety v podobném případu soud rozhodl, že spadlé balvany na silnici v Hřensku musí odklidit majitel silnice, nikoliv majitel lesa. Tehdy se o odpovědnost dohadoval Národní park České Švýcarsko s Ředitelstvím silnic a dálnic. 

Sanace nebezpečného svahu začne až na jaře, Karla Kováře i další obyvatele domů pod svahem tak čeká ještě 6 měsíců nejistoty. Magistrát ale obyvatelům slibuje, že svah nechá zabezpečit bez ohledu na to, jak soudní spor dopadne.