Referendum o nádraží? Možná už na jaře, doufají aktivisté

Brno – Všelidové hlasování o poloze brněnského železničního uzlu by se mělo konat co nejdřív, ideálně už na jaře. Takové hlasy zní z tábora zastánců referenda den poté, co jim soud dal za pravdu a uznal, že opravný návrh, který podali 1. září na magistrát, neměl vady. Referendisté teď doufají, že se jim podaří s budoucím vedením města vyjednat pro hlasování příznivější podmínky.

„Napíšeme dopis novému vedení města, kde jim navrhneme schůzku, na které bychom mohli dospět k nějakému memorandu o shodě. V něm by se vedení města zavázalo k podmínkám, za kterých by se referendum mohlo konat a bylo by pro všechny další kroky města závazné, bez ohledu na volební účast,“ řekl za přípravný výbor referenda Jakub Patočka.

Zastánci referenda dostali včera zprávu, že Krajský soud v Brně vyhověl poslední ze série jejich žalob, které podali na magistrát kvůli neoprávněnému vyřazení podpisů pod peticí za vyhlášení všelidového hlasování. „Podle poslední výzvy chybělo přípravnému výboru celkem 414 podpisů. Soud zkontroloval 2 424 podpisů a dospěl k závěru, že magistrát jich chybně vyřadil 447. Pak už jsme v kontrole nepokračovali,“ potvrdil soudce Petr Sedlák.

Usnesení Krajského soudu v Brně o třetí žalobě přípravného výboru si můžete přečíst zde.

Aktivisté tak teď přemýšlí, co s novou situací. Na dohled totiž nejsou žádné volby, se kterými by šlo referendum spojit. „Je jasné, že když bude hlasování jindy než během voleb, lidí přijde méně,“ vysvětlil Patočka, proč chtějí po novém vedení města požadovat snížení 35procentního kvóra. „Naše druhá podmínka se bude týkat férových podmínek průběhu referenda, aby město jeho konání aktivně propagovalo,“ dodal Patočka.

Zastánci referenda jsou nicméně po proběhlých komunálních volbách optimističtější. V novém vedení města totiž budou zastoupena i uskupení, která měla podporu referenda jako výrazný bod kampaně.

Sušit podpisy pro další volby? Riskantní

Nejbližší volby, se kterými by šlo hlasování o poloze brněnského nádraží spojit, jsou krajské volby na podzim 2016. Otázkou ale je, zda by návrh podložený dva roky starými podpisy uspěl. „S ohledem na to, že jakákoliv taková činnost by mohla být v budoucnu znovu otázkou pro soud, zda návrh má, či nemá vady, není namístě se k tomu vyjadřovat,“ řekl soudce Sedlák. Upozornil nicméně na případy, kdy se v průběhu času změní údaje lidí, kteří petiční archy podepsali – někdo se přestěhuje, někdo může dokonce zemřít. V takovém případě by pak podpisy nesouhlasily s evidencí obyvatel.