Munici u nás nechceme, volají obce z okolí vybuchlého skladu

Vlachovice (Zlínsko) - Ani 12 dnů po výbuchu muničního skladu v areálu ve Vrběticích na Zlínsku není v okolí bezpečno a stále se ozývají detonace. Kvůli nehodě museli na konci minulého týdne dokonce na dva dny odejít ze svých domovů obyvatelé okolních obcí. Bezpečnostní rada Zlínského kraje už vyzvala ministerstvo obrany, aby veškeré nepoškozené střelivo z areálu okamžitě odvezlo. Hejtman bude se starosty okolních obcí usilovat o to, aby se zde v budoucnu již s vojenskou municí nemanipulovalo.

Každý den se pyrotechnici zkoušejí dostat k epicentru výbuchu, každý výbuch je ale zase vrátí zpět. Munici pořád aktivuje žár, který sálá z torza skladu. Současně s neřízenými výbuchy v epicentru je do již prověřeného prostoru vyhazována další a další munice.

Vyšetřování ve skladu ještě nezačalo, otazníky v okolních vesnicích zůstávají: Jaká byla síla výbuchu? Jaká munice ve skladech zůstala? Hrozí aktuálně ještě nějaké nebezpečí? I proto odpor k muničním skladům v okolních obcích vzrůstá. Žádají, aby se sklady vyklidily, munice zlikvidovala nebo odvezla jinam. „My trváme na tom, aby byla odvezena všechna munice, která se v tomto prostoru skladuje,“ říká starosta Valašských Klobouků Dalibor Maniš (SPOZ). „Jestli ten, kdo zodpovídá za provoz v těchto skladech, nemá kontrolu, tak ať tady ty sklady nejsou,“ připojuje se k němu lídr vítěze komunálních voleb z Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN).

Starostů se zastala i Bezpečnostní rada Zlínského kraje. V areálu jsou totiž další sklady napěchované municí a každá detonace poblíž zvyšuje nebezpečí. Hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) žádá, aby byla nepoškozená munice odvezena. „Jelikož jde o objekt ve správě ministerstva obrany, vyzval jsem pana ministra, aby nám podal veškeré dostupné informace o stavu objektu, prověřil nájemní smlouvy a funkčnost požárních, havarijních a jiných bezpečnostních plánů. Vyzval jsem ho, aby byl dotčený objekt zcela vyklizen a neskladovala se v něm do budoucna žádná nebezpečná munice,“ řekl Mišák. „To už není v silách policie, která to v současné době řeší, ani pyrotechniků policie,“ dodává.

Výbuch a následný požár zničily sklad munice, který má pronajatý ostravská firma Imex Group. Pohřešováni jsou stále dva její zaměstnanci, muži ve věku 56 a 59 let. Škoda se bude pohybovat v desítkách milionů korun. Na místě jsou veškeré druhy munice - od pěchotní přes munici do ručních protitankových zbraní a dělostřeleckou až po letecké pumy. 

Obce už muniční sklady u Vrbětic nechtějí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany tvrdí, že munici odvézt nemůže. Patří mu sice areál, není ale majitelem střeliva. To vlastní obchodníci, kteří mají sklady v pronájmu. „Jestli bude potřeba posílit ostrahu těch skladů nebo poslat nějaké další specializované profese a techniku, tak my jsme samozřejmě čekali v podstatě na tu výzvu,“ říká ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Pyrotechnici budou poškozenou munici odpalovat ještě několik týdnů, až pak je vystřídají vyšetřovatelé. O čas hrají všichni: pokud areál pokryje sníh, práce budou muset ustat.