Ostravu nakonec povede vítězné ANO s ČSSD a KDU-ČSL

Ostrava - Vítězné hnutí ANO v Ostravě podepsalo koaliční dohodu s ČSSD a KDU-ČSL. V pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu budou mít společně převahu 31 hlasů. Funkce primátora připadne hnutí ANO, bude jím lídr hnutí Tomáš Macura a prvním náměstkem by se mohl stát Lumír Palyza (ČSSD). Koalice v třetím největším městě republiky tak bude kopírovat spolupráci uskupení na vládní úrovni. V opozici tak skončí hnutí Ostravak, KSČM a ODS.

Z jedenácti křesel v městské radě obsadí ANO pět míst, sociální demokraté čtyři a lidovci dva. Kromě postu primátora by hnutí ANO mělo zodpovídat mimo jiné za úsek financí a rozpočtu i za nově dohodnutý resort sdružující veškeré centrální nákupy, výběrová řízení a dotační tituly, uvedl Macura. „Mí kolegové mají zkušenostmi z komunální politiky navrch, myslím ale, že to doženu velmi rychle. Mám zase navrch v jiných oblastech,“ dodal Macura na společném brífinku nové koalice.

ANO do rady nominovalo kromě Macury Davida Pflegera, Kateřinu Šebestovou, Libora Folwarczného a Radima Babince. Zatím se nedohodlo, kdo z nich se ujme funkcí dvou náměstků. Jeden bude mít na starosti životní prostředí a informační technologie, druhý evropské dotace, veřejné zakázky či majetkovou účast města ve společnostech. ČSSD získá náměstky tři. Palyza bude spravovat majetek, sport, volnočasové aktivity a kulturu. Dopravu a dopravně správní činnosti by měl řídit Ivo Hařovský a investice a útvar hlavního architekta Kamil Bednář. ČSSD má ještě radního. Lidovci mají náměstka pro školství, zdravotnictví a sociální oblast, jímž bude Zbyněk Pražák, radním bude Ilja Racek.

Tomáš Macura, lídr hnutí ANO v Ostravě: „Tato koalice má řadu výhod, jak ve vztahu k centrálním orgánům, tak i v širokém průniku našich programů.“

Lumír Palyza, lídr ČSSD v Ostravě: „Není důležité, že jsme nezískali pozici primátora, protože jsme spolupartnerem ve fungování města.“

Součástí dohody je rovněž 26 programových tezí, mezi něž patří podpora zaměstnanosti, zlepšení životního prostředí, snížení kriminality, transparentnost financí či plán hloubkových auditů.

Další schůze zastupitelstva proběhne první listopadový čtvrtek a tehdy by se měl Tomáš Macura ujmout primátorského postu.

Ostravak: Posloužili jsme jako užiteční pitomci, o Ostravě se rozhodlo v Praze

Cesta k ostravské koalici měla poměrně komplikovaný průběh. Odstartovalo ji vítězné ANO, které zpočátku avizovalo své spojení s hnutím Ostravak či ČSSD s přibráním některého z dalších partnerů. Spolupráci s ČSSD nakonec odmítlo s odvoláním na nedostatečnou sebereflexi ČSSD. Ta prý neprovedla personální změny, které by přinesly očištění strany od osob spojených s korupčními kauzami v Ostravě. Lídr ČSSD Palyza byl totiž před volbami spojován s obviněným lobbistou Martinem Dědicem, s nímž údajně udržoval četný telefonický kontakt.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – OSTRAVA
Zdroj: ČT24

ANO přikročilo k jednání o spolupráci s hnutím Ostravak, lidovci a ODS, to ale ztroskotalo na centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde ANO chtělo obejít hnutí Ostravak, které tam volby vyhrálo. Ostravak se proto nakonec rozhodl spojit s ČSSD a KSČM, uskupení podepsala memorandum o spolupráci. A totožně měly koalice vypadat i v některých městských obvodech včetně Poruby.

Lukáš Semerák, lídr hnutí Ostravak: „Nemyslím, že naprosto nezkušení nováčci nebo lidovci, kteří v zastupitelstvu chyběli, budou dost silným partnerem ostravské ČSSD. Posloužili jsme jako užiteční pitomci. V Ostravě se konají komunální volby, ale o jejich výsledku se rozhodne v Praze.“

Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu (ČSSD): „Nemyslím, že to bylo předem domluvené. Podle mých informací ta jednání byla poměrně dramatická, bylo ve hře několik variant a rozhodovalo se především v Ostravě.“

Vyjádření hnutí ANO: „Po předchozích zkušenostech z jednání s panem Semerákem, která v našich očích značně podkopala důvěryhodnost celého hnutí Ostravak, jsme jako perspektivnější a funkčnější řešení vyhodnotili koalici na vládním půdorysu.“

Právě v Porubě se však situace vyvíjela podobně jako v centrální městské části a hnutí Ostravak se tam pro změnu nedokázalo dohodnout s vítěznou ČSSD. Sociální demokraté proto ve středu oznámili, že od memoranda ustupují. Začalo nové kolo vyjednávání a již ve středu večer se ANO dohodlo s ČSSD a lidovci. Stejné dohody byly týž den uzavřeny rovněž v městských obvodech Jih a Poruba.

Tomáš Jarmara, politolog: „Pro Ostravu je škoda, že se nepodařilo dohodnout koalici ANO, Ostravaka a lidovců. Část veřejnosti, která ve volbách vyjádřila touhu po změně, bude zklamaná.“

Podle politologa Tomáše Jarmary by koalice mohla být soudržná a vydržet čtyři roky. „Pro hnutí ANO je to úspěch. Poprvé šlo v Ostravě do komunálních voleb a hned má primátora. ČSSD také musí být spokojena vzhledem k volebnímu debaklu, který utržila, protože jinak se její propad nedá nazvat. A lidovci zažívají comeback,“ shrnul Jarmara. Připustil, že naopak zklamaná tímto vývojem bude jistě část veřejnosti, napříkald voliči ANO nebo Ostravaka, kteří si přáli změnu a kritizovali zavedené strany, především sociální demokracii a ODS. „Pro Ostravu je škoda, že se nepodařilo dohodnout koalici ANO s Ostravakem a lidovci,“ míní Jarmara.

Lídr Ostravaka Lukáš Semerák řekl, že on i kolegové se těší na práci v opozici, a vítá, že ANO aspoň převzalo jejich záměr provádět hloubkové audity v městských společnostech, což již lídr ANO Tomáš Macura slíbil. „Otázkou je, jaké ty audity budou a jestli se zveřejní výsledky,“ podotkl Semerák. Připustil, že podstatné pro Ostravu je, že skončila vláda ČSSD s ODS a že z ostravského politického života zmizí lidé jako Petr Kajnar nebo Dalibor Madej.

Ostravu nakonec povede "vládní koalice" (zdroj: ČT24)