Na Národní třídě se otevírá nejdražší realitní projekt v ČR

Praha - Multifunkční komplex Quadrio v centru Prahy nad stanicí metra Národní třída otevírá svou obchodní část. Na čtyřech patrech se rozkládá 66 obchodů včetně prodejny potravin Billa či dm drogerie. Kanceláře nájemníci obsadí až po Novém roce. Náklady na nejdražší realitní projekt v ČR činí celkem 3,3 miliardy korun.

Kritici vs. optimisté

Historička architektury Radomíra Sedláková upozorňuje, že do historické lokality nezapadá objekt úplně ideálně, byť urbanisticky je stavba podle ní vyřešena dobře. „Osobně bych tu nejraději viděla rozsahem maximálně poloviční objekt. A i když je tu asi 17 stromů, je tu jinak spousta kamení. Viděla bych tu ráda člověku příjemnější prostor,“ dodává.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký soudí, že obdobné stavby je lepší hodnotit až s odstupem jedné generace. „Vždycky se najdou zastánci a odpůrci, a čím víc na očích stavba je, tím jsou zarytější. Osobně nejsem novostavbami nadšen, (…) nicméně myslím si, že dílo architekta Jana Cíglera tady poměrně dobře zapadá,“ uvedl.

Obchody, byty, kanceláře

Multifunkční stavba za více než tři miliardy korun má čtyři podzemní a osm nadzemních podlaží. Quadrio tvoří šest budov, pět věží kanceláří a samostatně stojící bytový dům. Součástí jsou kanceláře o rozloze 16 400 metrů čtverečních, obchodní plochy s 8 500 metrů čtverečních, 19 luxusních bytů a 250 podzemních parkovacích míst.

Termín dostavby prodloužily problémy kolem archeologického průzkumu, který je ze zákona povinný v podobných lokalitách. Stavitel půl roku například archeologům dlužil milionové částky za průzkum. Archeologové na místě zjistili cenné nálezy, odhalili mimo jiné neporušené gotické sklepy a doklady osídlení místa již z raného středověku a navrhli celou lokalitu prohlásit za kulturní památku. To by pro majitele znamenalo nutnost nálezy zachovat, a tedy třeba omezit kapacitu podzemních garáží.

Archeologové nalezli také židovské náhrobní kameny, na nichž i po více než 500 letech byly zachovány malované předlohy pro vytesání písmen. Byly sekundárně použité jako stavební materiál, blízký židovský hřbitov na místě dnešní Vladislavovy ulice byl zrušen v 15. století. Samotné hroby se ale na místě výstavby Quadria nenašly. Archeologický výzkum památkáři považovali za jedny z nejdůležitějších vykopávek v historickém centru města posledních let.

Jediným investorem projektu Quadrio je CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka, která v létě 2011 od Interco Holding GmbH odkoupila padesátiprocentní podíl v developerské firmě Copa Centrum Národní, čímž se stala partnerem společnosti Pawlowski AG. Zbylý podíl švýcarského podnikatele Sebastiana Pawlowského koupila na začátku loňského roku za nezveřejněnou částku. Stavbu následně přejmenovala na Quadrio.