Karlovarská karta ovládne MHD. Není to žádná opencard, uklidňuje radnice

Karlovy Vary – Odbavovací systém s elektronickými peněženkami a předplatními jízdenkami nahranými na kartách začal zavádět karlovarský dopravní podnik. Z Plzně převzal již hotový systém. Zatímco však Plzeňská karta slouží v rozrůstajícím se krajském dopravním systému, Karlovarská karta bude prozatím fungovat pouze v městských autobusech.

Karlovy Vary zavádějí kartu pro MHD (zdroj: ČT24)

Papírové časové jízdenky budou v karlovarské MHD platit pouze do konce roku. Potom již budou muset mít všichni cestující Karlovarskou kartu. Zatím se vydává zdarma, od 1. ledna bude dopravní podnik podle jeho ředitele Pavla Bohánka vybírat od žadatelů po 170 korunách.

Ačkoli zavádění elektronické karty v MHD dává vzpomenout na pražskou opencard, městské vedení ujišťuje, že o rizikový projekt nejde. Podle primátora Petra Kulhánka zaplatí Karlovy Vary všehovšudy 7,5 milionu korun. Maximální možný počet funkcí totiž bude Karlovarská karta sdílet se svým plzeňským protějškem. „Účtovací systém a softwarový systém provozuje stále Plzeň – i pro nás. Naše investice bude pouze do toho odbavovacího zařízení,“ poukázal primátor Kulhánek. Kromě nosiče časových jízdenek má Karlovarská karta fungovat také jako elektronická peněženka nebo studentská slevová karta.

Karlovarská karta přesto jednu vadu má – i když již brzy nebudou mít cestující v městské dopravě na výběr, mnoho se o nutnosti pořídit ji dozvídají jen náhodou. „Ve škole to řekli synovi, jinak bych o tom vůbec nebyla informovaná,“ řekla žena, která si dnes pro Karlovarskou kartu přišla.

Podobnou kartu chtěl už před lety zavést kraj. Na její vydání mělo jít z evropských peněz až 80 milionů korun. Kraji se ale nepodařilo dokončit výběrové řízení.