Třinecké železárny investovaly 700 milionů do vyšší kvality ocelových tyčí

Třinec – Třinecké železárny otevřely novou výrobní halu. Jde o loupací a zušlechťovací linku, která zlepší kvalitu a povrch ocelových tyčí. Produkce z této linky, která je jediná svého druhu v Česku, bude určena především pro export do zemí Evropské unie. V hale, která je uvnitř hutního podniku, bude pracovat 70 lidí. Na investici za 700 milionů se podílelo přes třicet firem hlavně z Moravskoslezského kraje.

Ocelové tyče a profily patří k třetím nejprodávanějším produktům Třineckých železáren. Loni jich firma prodala 325 tisíc tun. Kapacita zušlechťovací a loupací linky je až 70 tisíc tun. Speciální úprava technologií indukčního ohřevu zajistí vysokou kvalitu oceli a lepší uplatnění v automobilovém, strojírenském a stavebním průmyslu.

„Hlavní výhoda zušlechtěné oceli oproti normalizované spočívá v tom, že při stejné pevnosti má lepší vlastnosti,“ vysvětloval generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek tuto investici. Dodal, že typickými výrobky ze zušlechtěné oceli jsou pevnostní spojovací díly, táhla, hřídele, pružiny a stabilizátory. „Nespornou výhodou technologie, pro kterou jsme se rozhodli, je také bezemisní provoz,“ uvedl náměstek ředitele Radek Olszar.

Mluvčí firmy Petra Jurásková doplnila, že součástí nové technologie je vodní chladící okruh, který zajišťuje chlazení tranzistorových měničů, kondenzátorových baterií, indukčních cívek a kalícího média. Nové provozy, které stojí na ploše asi 12 tisíc metrů čtverečních, částečně nahradí převážení materiálu do dceřiné válcovny v Kladně, kde firma dosud ocelové tyče tepelně upravovala.

Třinecké železárny jsou největší hutní firmou v Česku, vyváží do Německa, Itálie, Polska, Slovenska a USA. A patří k největším zaměstnavatelům Moravskoslezského kraje. I s dceřinnými společnostmi firma zaměstnává jen v Třinci deset tisíc lidí. Pravidelně je také na předních příčkách znečišťovatelů ovzduší v zemi.

Třinecké železárny
Zdroj: ČT24/Třinecké železárny