Byl to prostředník? Který prst strážník zvedl, bude pro soud klíčové

Česká Lípa – Kdo koho urážel ve sporu českolipských strážníků a tzv. stínové městské policie, která kritizuje jejich chování, zřejmě rozhodne až soud. Na organizátora stínové městské policie a kritika radnice Karla Šiktance přišly dvě žaloby. Jednu z nich podal strážník, jehož chování zveřejnil Šiktanc na Facebooku, druhou sama radnice. Rozhodující zřejmě bude prokázat, který prst strážník na Šiktance ve vypjaté chvíli zvedl.

Soud zkoumá video, aby zjistil, kdo koho urazil (zdroj: ČT24)

Karel Šiktanc dlouhodobě kritizuje chování města a zejména českolipské městské policie, která se podle něj věnuje pouze nasazování botiček autům. Poté, co na sociální síti zveřejnil záznam na údajné nadávky a vulgární gesto dvou strážníků, jejichž terčem se stal, však sám Karel Šiktanc čelí žalobě. Strážníci totiž odmítli, že by se chovali vulgárně. „Dle důkazních materiálů jsem se žádného protiprávního jednání nedopustil a veškerá zášť vůči celé mé rodině ze strany pana Šiktance má charakter osobní msty,“ uvedl strážník Jiří Pachovský, kterému po oficiální Šiktancově stížnosti hrozilo i propuštění. O mstě ale hovoří i Šiktanc v souvislosti se soudem. „Samozřejmě to beru jako mstu. Někomu jsem šlápl na kuří oko a to někoho hodně bolí,“ řekl.

Soud má před sebou náročný úkol – ze záznamu pouliční kamery, před kterou se incident odehrál, musí zjistit, zda strážník na Karla Šiktance zvedl prostředník, nebo ne. Až rozhodne, bude mít před sebou ještě jeden obdobný případ – žalobu na svého kritika totiž podala i radnice. Chce tak ochránit dobrou pověst své městské policie. „Kterou pomluvami a různými nepřesnými informacemi – z pohledu města – pan Šiktanc poškodil,“ zdůraznila mluvčí radnice Eva Markgrafová.

Karel Šiktanc je však přesvědčen, že se druhý případ ve skutečnosti k soudu nedostane a radnice žalobu stáhne – v čele města totiž zanedlouho stanou noví lidé. Šiktancovi sympatizanti jsou ostatně přesvědčeni, že organizací stínové policie již město donutil i omezit aktivitu strážníků při rozdávání botiček.

Českolipští stínoví strážníci na sebe poprvé upozornili loni, když řidiče varovali před špatným parkováním v místech pod dohledem kamer, kde prý skuteční strážníci pokuty dávají nejčastěji. Nyní podle některých řidičů rozdávají strážníci botičky méně často. „Mají takové své dny, kdy objedou celé město a rozbotičkují, ale jindy je zase klid,“ popsal oslovený českolipský řidič.