Hotel v Mariánských Lázních někdo zapálil

Mariánské Lázně – Opuštěný hotel Rozkvět v Mariánských Lázních zřejmě někdo zapálil, a to buď úmyslně, nebo z neopatrnosti. Hovoří o tom předběžné závěry vyšetřovatelů. Rozsáhlý oheň zachvátil budovu v centru města v noci na neděli, její část se teď musí zbourat. Na návrh statika o tom pravděpodobně v úterý vydá rozhodnutí mariánskolázeňský stavební úřad.

Vyšetřování požáru hotelu v Mariánských Lázních (zdroj: ČT24)

„Zdemolovat se musí nejvyšší patro hotelu na straně, která je nejblíže ostatním hotelům, jež stojí za budovou. Stavební úřad v rozhodnutí také uvede termín, do kdy to musí majitel udělat. Do té doby bude v ulici omezena doprava i vstup,“ uvedl velitel zásahu Martin Gaier. Ostatní stěny zatím mohou zůstat.

Podle Gaiera na místo přišli zástupci stavebního úřadu, odboru dopravy a další odborníci, aby stav budovy posoudili. „Požádali jsme je o stanovisko, jestli se budova bude, nebo nebude bourat, jak je na tom staticky, jestli můžeme pustit do okolí dopravu a podobně,“ uvedl.

Prokázat úmysl bude velmi těžké

Požár vznikl ve třetím patře budovy a ve chvíli zasáhl jeho vnitřní prostory. Nevyužívaný objekt, který už léta hyzdil jednu z nejreprezentativnějších částí lázeňského města, pak plameny téměř zničily. Hasiči ani dnes dovnitř nestupovali a poslední ohniska požáru hasili zvenčí s pomocí výškové techniky. Podle prvních odhadů oheň způsobil škodu 40 až 50 milionů korun.

Ačkoli stojí objekt v řadě s dalšími, z nichž větší část slouží jako hotely, od obývaných budov ho oddělují další dva menší, nevyužívané domy. I díky nim se podařilo zabránit rozšíření požáru. Hasiči už vyloučili technickou závadu, ale vzhledem ke stavu objektu bude zjišťování toho, zda šlo o úmysl, komplikované. Většina podlah čtyřpatrové budovy se propadla.