Olomouc zahájila plošnou deratizaci potkanů

Olomouc – V Olomouci zahájili podzimní plošnou deratizaci města. Vybraná firma má připraveno více než 600 kilogramů nástrah, které deratizační čety rozmísťují do sedmi tisíců kanalizačních šachet ve městě. Cílem je hubení přemnožených potkanů, kteří roznášejí různé nebezpečné choroby, jako je Weilova neboli krysí žloutenka. Tu právě zaznamenali hygienici před několika týdny na vodní nádrži Náklo nedaleko Olomouce.

Smrtící nástrahy mají podobu deratizačních granulí nebo kostek zabalených v mikrotenovém obalu. Deratizéři je pokládají nejčastěji na suchá místa podesty poklopu kanalizce, ve které žije nejvíce potkanů. „Potkan, který nástrahu sežere, zemře do několika dnů. Jed působí na srážlivost krve, takže zvíře vykrvácí,“ vysvětloval Luděk Bubrinka z deratizační firmy. Domácímu zvířeti by jed na potkany mohl ublížit, pokud by ho sežralo větší množství.

Nejvíce práce mají deratizéři na olomouckých sídlištích. Za den otevřou až 250 kanálů. Potkany lákají zbytky jídla v popelnicích i kolem nich, další potravu najdou spláchnutou v kanálech. Mnozí lidé situaci zhoršují krmením toulavých koček. „Nemůžeme proti tomu nic dělat, jen lidem opakovat, aby to nedělali. Granule pro kočky samozřejmě lákají i potkany. Stává se, že vylezou z kanalizace až lidem do koupelny,“ uvedl Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice.

Weilovou žloutenkou se nakazili dva rekreanti z Nákla

Jednou z mnoha nemocí, kterou potkani přenášejí, je Weilova žloutenka. V září se jí nakazili dva návštěvníci pískovny Náklo nedaleko Olomouce. Skončili ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. „U lidí, kteří se touto nemocí nakazí, dochází k poškození jater, ledvin, ke krvácení z dutiny ústní, ze sliznic, ze spojivek,“ popsala lékařka Fakultní nemocnice Olomouc Jarmila Kohoutová. Lidi většinou nakazí moč hlodavců, která kontaminuje půdu nebo vodu blízko břehů. Stačí k tomu malá oděrka na kůži. Za posledních několik let infikovala leptospirotická bakterie desítky lidí.

Zvláště ve velkých městech se provádí deratizace pravidelně. Jeden pár potkanů totiž může mít až 800 potomků za rok. Pravidelné deratizace jejich počet korigují. Provozovatel vodovodů a kanalizací v Olomouci a Uničově dělal plošnou deratizaci stokové sítě naposledy od dubna do počátku června. Celoroční deratizace stojí město Olomouc stovky tisíc korun.