Kupčení s volebními hlasy v Lovosicích ukázalo na jednoho z kandidátů

Lovosice – Policie obvinila z kupčení s hlasy voličů padesátiletého muže z Litoměřicka.  Obyvatelům zdejší ubytovny pro sociálně slabé už prý někdo před komunálními volbami nabízel odvoz k volebním urnám a i pět set korun za jejich hlas. Česká televize zjistila, že se pachatel sám objevoval na kandidátní listině a usiloval o vstup do zastupitelstva.

Kupčení hlasů v Lovosicích ukázalo na jednoho z kandidátů (zdroj: ČT24)

„Padesátiletému muži z Litoměřicka sdělili kriminalisté ve zkráceném řízení podezření z trestného činu maření přípravy a průběhu voleb a referenda. Podle našeho šetření to byl právě on, kdo nabízel za volbu konkrétní strany finanční částky,“ vysvětlila policejní mluvčí Alena Bartošová.

Dále bylo zjištěno, že muž měl být na jedné z kandidátek politických stran, které se pokoušely dostat do lovosického zastupitelstva. V době, kdy údajně nabízel finanční odměnu výměnou za hlas obyvatel ubytovny ale ještě politikem nebyl, tím pádem ve vedení města nepůsobil.

Server iDNES.cz uvádí, že podnět k policejnímu vyšetřování dala lovosická starostka Lenka Lízlová. Tu na podezření upozornili zástupci hnutí ANO. „Dostali jsme četná oznámení od sociálně slabých občanů, že jim je od určitých lidí nabízen svoz k volebním místnostem a pět set korun za odevzdání hlasu. Další šetření je věcí policie,“ uvedl již dříve Vladimír Hieke ze zmíněného hnutí.

Už krátce před volbami zaznamenala radnice zvýšený zájem o volební lístky, které si tam mohou vyzvednout lidé s trvalým bydlištěm na městském úřadu a žijící právě na ubytovně. Zájem přišel úředníkům nezvyklý. „Ti lidé si většinou nevyzvedávají ani poštu,“ řekla mluvčí městského úřadu Jana Hejdová.

Policie podle mluvčí prověřuje možné kupčení s hlasy v osmi městech a obcích v Ústeckém kraji. Kromě Lovosic je to například Litvínov, Chomutov, Bílina nebo Kadaň. Nově přibyl podnět z Malého Března na Mostecku. Police naopak odložila případ z Ústí nad Labem. Na sídlišti Mojžíř prověřovala informace o možném kupčení s hlasy pro ODS. „Nezjistili jsme, že by k něčemu takovému docházelo, proto jsme prověřování ukončili,“ doplnila Bartošová.