Masarykova univerzita bude uchazeče testovat i z jazyků

Brno – Umět se domluvit cizí řečí jako předpoklad ke studiu. Masarykova univerzita mění přijímací řízení, nově budou muset uchazeči prokazovat i schopnost porozumět textu v cizím jazyce. Zkoušku budou muset skládat zájemci o studium na sedmi z devíti fakult. Univerzita k tomu přistupuje proto, že se studenti na škole čím dál častěji setkávají s cizojazyčnými materiály nebo spolužáky ze zahraničí.

Šest otázek v anglickém, německém, španělském či francouzském jazyce, podle toho, jaký jazyk si uchazeč vybere. Tak bude od letoška vypadat Test studijních předpokladů, kterým procházejí zájemci o studium na sedmi z devíti fakult brněnské Masarykovy univerzity. „Jsme si vědomi toho, že studenti musí na naší univerzitě pracovat s cizojazyčnou literaturou, mnozí vyjíždějí do zahraničí a mnozí se taky setkají s výukou v angličtině nebo se spolužáky, kteří mluví pouze cizím jazykem,“ vysvětlila důvod změny mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Podle Fojtové chce univerzita budoucí studenty hlavně připravit na to, co je na škole čeká. „Zkouška nebude nijak obtížná, navíc si studenti mohou své znalosti doplnit i v průběhu studia na univerzitě. Ale je potřeba, aby měli aspoň nějaké elementární jazykové znalosti,“ ujistila Fojtová.

Kam dál? Středoškoláci často nevědí

Na co jsem vlastně dobrý? Podle odhadů si s touto otázkou neví rady třetina středoškoláků, kteří se o své budoucnosti rozhodují až v době podávání přihlášek na vysokou školu. S výběrem jim může pomoci třeba veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus, který dnes začal v Brně. Na veletrhu bude zastoupeno 223 samostatných vystavovatelů, 476 fakult a přes 4 000 studijních oborů, které lze studovat nejen v Česku. Kromě tuzemských škol je totiž na výstavišti zastoupeno 64 zahraničních univerzit a vysokých škol z 11 zemí.

V Brně začal veletrh pomaturitního vzdělávání Gaudeamus (zdroj: ČT24)

K tradičním doprovodným programům patří „Poradenský servis“, který je na veletrhu zdarma k dispozici již sedmým rokem. V letošním roce jsou služby poradenského servisu rozšířené o testovací centrum s testem „Na co se hodíš“. Test je určen studentům, kteří nevědí, jaký obor mají studovat. „Test obsahuje 60 otázek, kdy si student vybírá vždy ze dvou tvrzení, co je mu bližší. Na konci mu vypadne v průměru 5 oborů, které by se mu mohly líbit,“ popsal Jiří Ziegler z portálu jobs.cz, který se na vytváření testu podílel.

Zároveň ale upozornil, že vysněný obor nerovná se záruka uplatnění. „Na trhu práce je strašně málo lidí s technickým vzděláním. Na druhou stranu je hodně humanistů a ekonomů, to je to, co lidi baví - politologie, sociologie… Takže i když v testu něco vyjde, není zaručena jistota uplatnění,“ varoval Ziegler.

Veletrh Gaudeamus navštěvují nejčastěji studenti třetích a čtvrtých ročníků středních škol. Už před začátkem veletrhu se registrovalo více než 11 tisíc studentů, což podle zkušeností z předchozích ročníků znamená celkovou návštěvnost přes 30 tisíc lidí. „Očekáváme, že návštěvnost bude rekordní,“ uzavřel ředitel veletrhu Pavel Mikula.

Gaudeamus 2014

Veletrh se koná od 4. do 7. 11. 2014, otevřeno je každý den od 8 do 16 hodin. Veletrh se koná na brněnském výstavišti v pavilonech G1 a G2.