Nález letecké pumy vyhnal z domovů 500 lidí z Dolní Lutyně

Dolní Lutyně (Karvinsko) – Na 500 lidí z Dolní Lutyně na Karvinsku muselo odpoledne na tři hodiny opustit domovy. Uzavřen byl i hlavní silniční tah na Bohumín. Při stavbě nového domu narazil bagrista na nevybuchlou leteckou pumu. Situace se opakovala již podruhé, tentokrát však v mnohem větším rozsahu. Kvůli nálezu jiné pumy muselo v sobotu v Dolní Lutyni z domovů několik desítek lidí.

Zatímco nalezenou pumu začal vykopávat pyrotechnik, museli domovy opustit lidé z půlkilometrového okruhu. „Opatření se týká 133 rodinných domů a celkem asi 500 lidí. S evakuací nám pomáhají členové pořádkové jednotky a hasiči,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Evakuovaní čekali do půl sedmé, než pyrotechnik pumu odvezl. Potom se mohli vrátit.

Leteckou pumu nalezl dnes bagrista jen několik centimetrů od místa sobotního nálezu v lokalitě, kde se stavějí rodinné domy. Po prvním nálezu policie evakuovala několik desítek lidí. Opatření trvalo déle než dvě hodiny.

Nález druhé pumy očekávali lutyňští pamětníci, podle kterých na místo za druhé světové války při náletu na nedaleké železárny dopadly dvě pumy. „O možnosti existence ještě jedné se mluvilo i v sobotu. S ohledem na váhu bývají takovéto pumy hluboko v zemi, kam bohužel nedosáhne signál detektorů. Proto pyrotechnik nemohl okolí prvního nálezu prozkoumat,“ vysvětlila mluvčí.