Dívka, která při pochodu radikálů házela kameny na policisty, dostala podmínku

Ostrava – Okresní soud v Ostravě potrestal podmínkou devatenáctiletou Petru Barnošákovou z Bravantic, která na loňské demonstraci proti Romům v Ostravě házela cihly a kameny na policisty. Roční trest za výtržnictví a útok na veřejného činitele, který soud podmíněně odložil na dva roky, přijala. I když tvrdila, že se nechala strhnout davem, netajila, že účastí na demonstraci chtěla vyjádřit svůj názor. „Nelíbí se mi, jak jsou Romové zvýhodňováni,“ řekla.

Policie obvinila celkem 33 účastníků loňských protestů proti Romům v Ostravě. Bylo jich několik a nejdramatičtější byla akce 24. srpna, které se účastnila i mladá pomocná pekařka z Bravantic na Novojičínsku. Radikálové během pochodu centrem Ostravy a Přívozem ničili auta, dopravní značky, vytrhali dlažební kostky z chodníků a útočili na zasahující policisty. Celkem 21 jich zranili. Díky fotografiím a kamerovým záznamům se jim podařilo řadu útočníků vypátrat. Barnošáková je patnáctá, kterou už potrestal soud.

Dívka uvedla, že se na akci vypravila ze zvědavosti poprvé a sama. Připojila se k pochodu a pak i k útokům. „Všichni házeli, tak jsem musela taky,“ řekla. Přiznala, že hodila kamenem či kusem cihly asi desetkrát. „Nikoho jsem ale nezasáhla. Ani jsem k nim nedohodila,“ hájila se do té doby netrestaná dívka. Protože se neodvolala a s trestem souhlasil i státní zástupce, je rozsudek pravomocný.

Soud teprve čeká například třicetiletého demonstranta, který vyhrožoval násilím primátorovi Ostravy Petru Kajnarovi a jeho rodině. Žádal, aby policisté zastavili stíhání patnácti lidí, které zatkli během nepokojů 19. října.

Dívka, která házela kameny na policisty, dostala podmínku (zdroj: ČT24)