Med už nemáme, hlásí někteří včelaři

Brno – Med z vlastní produkce přímo v centru Brna? Už příští rok ho budou mít v Hotelu International. Na střechu tam umístili tři úly, na jaře do nich přijde na 200 tisíc včel. Mezitím včelaři z některých míst republiky hlásí, že zájemcům o med už nemají co prodávat. Letošní úroda medu byla nejhorší za poslední roky.

„Zásoby mizí. Já ještě med mám, protože vlastním víc včelstev. Ale včelaři, kteří jsou v okolí, už med nemají. Letos je to poprvé, kdy to vypadá, že se zásobami asi nevystačím,“ potvrdil včelař Jiří Vítámvás z Ivančic. Zatímco první snůška medu byla podle včelařů dobrá, pak se jim přestalo dařit. „Začala velká sucha, netvořil se nektar. Tekutý med jsme doprodali někdy v půli září a teď už nám zbyl jen řepkový med,“ dodal včelař Stanislav Kubálek, který med dělá už téměř 30 let.

Vetší producenti mají většinou několikaletou zásobu medu, špatný rok se jich proto nedotýká tak citlivě. „Díky tomu, že naše společnost pracuje s tří až čtyřletou zásobou medu, kterou získáváme výkupem od českých včelařů, jsme schopni i takto špatné roky přežít,“ říká obchodník s medem Radovan Banya.

Včelař Jiří Vítámvás o letošní produkci medu (zdroj: ČT24)

Čeští včelaři ročně v průměru stočí na 8 tisíc tun medu. Zatímco loňský rok byl lehce nad průměrem a rok 2010 byl naopak mírně podprůměrný, v roce 2011 vytočili včelaři 11 tisíc tun medu. Naopak letošní produkce bude z dlouhodobého hlediska jedna z nejnižších, odhadem půjde o 4 tisíce tun medu. S nedostatkem roste i cena - ta se zvýšila zhruba o dvacet korun za kilo.

Hotel bude mít vlastní med

Možná i proto bude mít brněnský Hotel International vlastní včely, aby jeho kuchaři mohli vařit z vlastního medu. Úly umístil na střechu proti parku na Špilberku. „Chceme mít pod kontrolou kvalitu medu, který používáme v naší kuchyni, a to jde jedině tak, že budeme mít vlastní včely. O umístění včelínů na střechu jsme uvažovali několik let,“ uvedl obchodní ředitel hotelu Michal Řičánek. Včely do hotelových úlů nastěhují nejspíš v březnu.

Podobný nápad není ve světě výjimkou, včelstva na střeše už mají hotely v New Yorku či Varšavě i Praze. V Brně budou mít zatím tři úly, hotel však předpokládá, že chov bude moct časem rozšířit. „Prostoru na střeše je dost a park je tak velký, že převyšuje potřeby včel,“ řekl Marek Linger z Českého svazu včelařů, který se bude o úly starat.

První med chce hotel stáčet příští rok v květnu a předpokládá, že vlastní spotřebu pokryje z 80 procent. „Čerstvý med budeme hostům nabízet ke snídani a budeme z něj připravovat různé pokrmy,“ sdělil šéfkuchař Miroslav Husák. Postupně by měl být čerstvý med i jedním ze suvenýrů, který si budou moct hoteloví hosté koupit.

Městské včelaření se postupně rozmáhá. V Praze jsou včelstva například na střeše Centra Chodov, včelaři mají chov na dvoře Jedličkova ústavu či v botanické zahradě v Troji. Na Slovensku dokonce některá města včetně Bratislavy podporují vznik městských chovů kvůli úbytku včelstev na venkově, obrovský boom zažívá městské včelaření v Berlíně. Česko je zemí malých včelařů, je jich 47 tisíc.