Klienti pražských domovů pro seniory vybírali své nejoblíbenější pečovatele

Praha – Pražská sociální zařízení nedávno vyhodnocovala v anketě vždy tři své pracovníky, kteří zvítězili v hlasování klientů těchto zařízení. Což je ocenění dvojnásob cenné, protože nemůže být ovlivněno například přízní či nepřízní konkrétního ředitele. Tomáš Jan, ředitel Centra sociálních služeb Praha, konkrétně mluví o tom, že si šéf nemůže nominovat třeba svého oblíbeného pracovníka. Například v malešickém domově pro seniory vybrali místní obyvatelé do finále tři nejoblíbenější z celkem šedesáti zaměstnanců.

Z metropole: Senioři vybrali nejoblíbenější pečovatele (zdroj: ČT24)

Yvonna Raimanová

Jednou z finalistek byla i vedoucí sociálního oddělení malešického domova Yvonna Raimanová, která v tomto oboru pracuje sedmnáct let, z toho osm právě v domově v Malešicích. Zjednodušeně řečeno tam seniorům pomáhá s veškerým papírováním. Yvonna Raimanová ke své práci uvedla: „Sociální pracovník by měl mít hlavně empatii a měl by působit na lidi klidně, měl by je uklidňovat.“ Spousta situací, které klienti v domově zažívají, je podle Yvonny Raimanové pro seniory hodně krizových. „Hodně je to rozčiluje, hodně je to znevýhodňuje, a sociální pracovník by je měl samozřejmě uklidnit,“ doplnila Yvonna Raimanová.

Dominika Prokopová

Do finálové trojice nejoblíbenějších pracovníků malešického domova pro seniory se dostala i Dominika Prokopová, která tam působí jako pedagog volného času. Co seniory baví, popsala takto: „Mám tu pár výtvarnic a dámských krejčových a takových tvořivých žen, které jsou třeba rády v dílně. Ale zároveň někoho láká vážná hudba. Všechny ale potom ve výsledku spojuje zpěv,“ dodala Dominika Prokopová.

Toho, že ji klienti vybrali mezi tři nejlepší, si Dominika Prokopová moc váží, protože je to pro ni velká zpětná vazba. „Za to, že tu práci, kterou dělám, obyvatelé, se kterými mám tu čest pracovat, vnímají dobře a že jsou tu se mnou rádi. A o to mi jde,“ doplnila Dominika Prokopová.

Hana Heidingerová

Poslední z trojice finalistek, zdravotní sestra Hana Heidingerová pracuje v Malešicích devátým rokem. Stará se o klienty nejen po zdravotní stránce, ale trochu i psychicky. „Aby jim člověk podal pomocnou ruku a nějak k nim hezky hovořil a staral se o ně hezky,“ vysvětlila Hana Heidingerová. A nakonec to byla právě ona, která v anketě v malešickém domově pro seniory zvítězila.

Ocenění v Městské knihovně

Populární sociální pracovníci ze všech 29 zařízení zřízených magistrátem byli vyhlášeni ve velkém sále Městské knihovny minulou sobotu. Hana Heidingerová přijala své ocenění skromně: „Samozřejmě je to hezké, ale je to anketa, a já si myslím, že by se takhle choval snad každý člověk,“ uzavřela Hana Heidingerová.

Práce v sociálních zařízeních je velmi náročná. Podle Radky Novákové, pracovnice vztahu k veřejnosti z malešického domova pro seniory je tato profese náročná jak psychicky, tak i fyzicky. „Určitě ji nedělají z důvodů finančních. To ani nejde, protože všichni víme, jak to je, takže ti lidé musejí tu práci vzít a dělat ji jako poslání,“ dodala Radka Nováková. V Malešicích navíc každoročně pořádají svou vlastní interní anketu, v které oceňují zaměstnance nejen senioři, ale také samotní kolegové.

Vydáno pod