Stropnický je podle STAN příliš levicový, v Praze ho za náměstka nechtějí

Praha - Starostové a nezávislí v rámci pražské Trojkoalice odmítají, aby byl Matěj Stropnický (SZ) náměstkem primátora. Podle předsedkyně pražské organizace a kandidátky na radní Jany Plamínkové jsou Stropnického názory příliš levicové. Informaci přinesl deník Echo24. Trojkoalice nyní vyjednává o vládě na pražském magistrátu s hnutím ANO a ČSSD. Stropnický má za Trojkoalici zasednout v pražské radě, kde by měl mít na starosti územní plán. Se STAN už podle svých slov začal jednat.

„Vstoupili jsme do koalice, kterou vedl Petr Štěpánek. Jeho názory jsou podobné názorům STAN, v případě Matěje Stropnického to tak není, jeho názory jsou velmi levicové,“ uvedla Plamínková. Starostům vadí i to, že Stropnický by se coby náměstek stal nejvýše postaveným zástupcem Trojkoalice, přitom byl na kandidátce až na 11. místě. V pondělí proto chtějí uvnitř Trojkoalice vyvolat takzvané dohadovací řízení.

Stropnický už začal se Starosty jednat. „Sešel jsem se s panem (Stanislavem) Polčákem (místopředseda STAN, pozn. red.) a máme řešení, které však bude muset projednat koalice,“ napsal v textové zprávě. Trojkoalice je složená ze zástupců Strany zelených, KDU-ČSL a Starostů. Lidovci se Stropnickým problém nemají, v zastupitelském klubu ho navíc podpořilo pět zastupitelů z osmi. „STAN má ale na tento krok právo, je to zcela legitimní. My takový podnět vzhledem k výsledku na hlasování v klubu podávat nebudeme,“ reagoval předseda pražských lidovců Jan Wolf na dohadovací řízení.

Stropnický byl sice na kandidátce až na 11. místě, v konečném pořadí ovšem dostal 39 484 preferenčních hlasů a poskočil tak na čtvrté místo - nejvíc hlasů dostal lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ), druhý byl Jan Čižinský (KDU-ČSL) a třetí Petra Kolínská (SZ). Za nominací na post náměstka tak může být to, že Stropnický jako jediný ze zastupitelů zelených nemá šanci usednout ve vedení své městské části. V Praze 3 sice se svým Hnutím Žižkov (nejen) sobě vyhrál volby, na koalici se zde ale dohodly TOP 09, ČSSD a ODS. Štěpánek by měl být starostou Prahy 4, Kolínská má údajně ambice být v radě Prahy 6 a Ondřej Mirovský bude místostarostou Prahy 7.

Budoucím koaličním partnerům ve vedení magistrátu o svém sporu Trojkoalice zatím neřekla. „Tuto informaci nám nesdělili, nicméně beru to jako vnitřní záležitost Trojkoalice,“ řekl kandidát na náměstka primátora Petr Dolínek (ČSSD). Podle něj „osobní ambice nemohou projekt magistrátní koalice ohrozit“.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – PRAHA
Zdroj: ČT24