Pardubice odkládají plán na stavbu letištního terminálu

Pardubice – Pardubické letiště se v dohledné době potřebného nového terminálu nedočká. Všechny stavební firmy ve výběrovém řízení totiž překročily rozpočtové plány. Budování objektu, které mělo začít už na konci měsíce, se tak odkládá minimálně na rok 2016.

Pardubice odkládají plán na nový terminál (zdroj: ČT24)

„Přáli jsme si merdcedes a měli jsme peníze na škodovku. Nyní musíme přání upravit,“ konstatuje náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek a pardubický primátor Martin Charvát potvrzuje: „Musíme se podívat do projektu, zjistit skutečné náklady a nastavení jeho kvality.“

Pardubické letiště v současnosti odbaví ročně 180 tisíc cestujících, jako terminál slouží bývalá vojenská hala a ta se pohybuje na hranicích svých možností. Pojme totiž vždy cestující jediného letu a souběh dvou spojů vyvolává problémy.

Řešení hledá provozní společnost EBA, její projekt na nový terminál za 300 milionů korun ale skončil fiaskem. Všech jedenáct firem přihlášených do výběrového řízení nabídlo cenu o 60 až 100 milionů korun vyšší. Společnost EBA tak musí nechat na pokyn svých akcionářů, města a kraje, projekt přepracovat, má být levnější nejméně o 50 milionů korun. Kvůli tomu může celý projekt nabrat až roční zpoždění. Pardubice tak zřejmě nebudou mít nový terminálů dřív než v roce 2016.