Opavská charita se stala neziskovkou roku

Opava - Nejlepší neziskovou organizací roku se stala Charita Opava. Do celorepublikové soutěže, kterou pořádá Nadace rozvoje občanské společnosti, se přihlásilo přes 130 neziskovek. Odborná komise ocenila opavskou charitu nejen za to, jak se stará o své klienty a jaké služby jim nabízí, ale hlavně proto, že jim dává možnost pracovat. Opavská charita zaměstnává asi 200 lidí, z nichž polovina má smyslové nebo tělesné postižení.

Opavská charita se stala neziskovkou roku (zdroj: ČT24)

Odborná komise vybrala opavskou charitu mimo jiné za to, že je schopná si na svůj provoz vydělat. „Čím jsou velmi napřed, dokáží zajistit finanční prostředky z vlastních zdrojů, což u neziskovek nebývá zvykem,“ potvrdila Kateřina Tomášová z Nadace pro rozvoj občanské společnosti. Charita v Opavě začala oficiálně fungovat v březnu roku 1991. Už o dva roky dříve ale její zakladatelky pomáhaly jako dobrovolnice nemocným a postiženým lidem. Nyní Charita Opava v rámci sociálních služeb provozuje chráněné dílny, ošetřovatelskou a hospicovou terénní zdravotnickou službu, ale i Mateřské centrum a Wellness.

Jan Hanuš řídí charitu přes 10 let. Radost z ocenění je ale vyvážená nejistotou. „Dozvěděli jsme se, že budeme vědět pro rok 2015 až v dubnu, jaké finance budou, co bude první čtyři měsíce, to je vždycky otazník,“ popisuje častý problém českých neziskovek.

Soutěž Neziskovka roku pořádala druhým rokem Nadace rozvoje občanské společnosti s cílem zvýšit prestiž těchto organizací a ocenit jejich profesionalitu. Vítěze vybírala odborná komise z celkově 135 přihlášených organizací. O Ceně veřejnosti mohli rozhodnout lidé na webu nadace z 15 semifinalistů, přičemž mohli vybrat až tři organizace. Z více než 10 000 hlasů jich 1 465 pomohlo společnosti Helppes obhájit loňský triumf. Za ní poměrně těsně skončilo sdružení AMA - Společnost onkologických pacientů, které patřilo k loňským vítězům, a společnost Celé Česko čte dětem.

Porota v kategorii malých neziskovek vybrala za vítěze sdružení Lata, které pomáhá ohroženým dětem, mladým lidem a jejich rodinám v Praze a okolí zvládat nepříznivé životní situace formou vrstevnické podpory od vyškoleného dobrovolníka i odborné sociální péče.

Kategorii středních neziskovek vyhrálo sdružení Pferda, které podporuje dospělé s mentálním postižením, aby mohli žít samostatný život a bydlet jako ostatní lidé. Pro jejich profesní přípravu vede tréninkové kavárny Láry Fáry na východě Čech.