Praha už má i poslední radní, koaliční smlouva je na spadnutí

Praha – Pražskou radní pro oblast sportu a volného času bude Hana Nováková, oznámil před dalším povolebním jednáním Petr Dolínek z ČSSD. Sociální demokraté museli vybrat dalšího kandidáta za Karla Březinu, který se nominace do rady vzdal. Všechny posty rady hlavního města jsou tak obsazené. Trojkoalice (KDU-ČSL, SZ a STAN) zatím po sporech, které následovaly po návrhu Matěje Stropnického (SZ), nenominovala svého náměstka, rozhodnout chce do čtvrtka. Sociální demokraté, ANO a Trojkoalice musí ještě dořešit znění koaliční smlouvy, podepsat by ji chtěli tento týden. „Věnovali jsme se především koaliční dohodě a vyřešili jsme všechny její prvky,“ řekla po jednání vyjednávacích týmů kandidátka ANO na primátorku Adriana Krnáčová.

Hartman: Rozdělení míst v radě určitě nebylo posledním problémem koalice (zdroj: ČT24)

Dohoda podle Krnáčové upravuje, jakým způsobem bude rada schvalovat jednotlivé návrhy, jak bude koalice postupovat při dalších jednáních a řešit případné spory.

Ostatní posty v radě jsou obsazené, post primátorky připadl kandidátce hnutí ANO Adrianě Krnáčové, hnutí ANO bude v radě dále zastupovat Michal Hašek, Libor Hadrava, Radek Lacko a Eva Kislingerová. Společně s nimi ve vedení města usednou Petr Dolínek a Irena Ropková za ČSSD a Jan Wolf, Jana Plamínková a Matěj Stropnický z Trojkoalice.

Právě jméno Stropnického ale vzbudilo v Koalici rozpory, Starostové a nezávislí v rámci pražské Trojkoalice odmítají, aby byl náměstkem primátora, jeho názory považují za příliš levicové. Stropnický by v radě měl mít na starosti územní plán. Starostům vadí i to, že Stropnický by se coby náměstek stal nejvýše postaveným zástupcem Trojkoalice, přitom byl na kandidátce až na 11. místě. „Co se týká fungování koalice na pražské radnici, je příznačné, že spor ohledně pana Stropnického vznikl ve chvíli, kdy volební lídr zelených dal přednost před postem náměstka primátorky pozici starosty Prahy 4,“ myslí si komentátor Petr Hartman.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla.

Koalice už před týdnem dohodla obsazení výborů. Předsedu zatím nemá jenom výbor kontrolní. Jednání s Pirátskou stranou, které ho chce Trojkoalice nabídnout, se podle Krnáčové uskuteční až po podepsání koaliční smlouvy.

Rozdělení kompetencí v radě

ANO: Eva Kislingerová: finance a rozpočet, Michal Hašek: majetek a majetkové podíly firem, Libor Hadrava: bezpečnost, Radek Lacko: zdravotnictví a bydlení

Trojkoalice: Jana Plamínková: životní prostředí a infrastruktura, Jan Wolf: kultura a památková péče, Matěj Stropnický: územní plán a rozvoj

ČSSD: Petr Dolínek: doprava a evropské fondy, Irena Ropková: školství a sociální politika, Hana Nováková: sport a volný čas

Primátorka Adriana Krnáčová: boj s korupcí, veřejná správa a legislativa

Vydáno pod