První starosta z Pirátů: Chceme Mariánské Lázně omladit

Mariánské Lázně – Ustavující zastupitelstvo zvolilo starostou Mariánských Lázní 29letého architekta Vojtěcha Frantu, který kandidoval za Pirátskou stranu. Toto lázeňské město je tak v Česku první, kde stanul v čele zástupce Pirátů - ve volbě získal 15 hlasů od 19 přítomných zastupitelů. Piráti volby ve městě vyhráli se ziskem 21 % hlasů a získali pět mandátů. Podle Franty chybí městu vize, chce proto zavést nejen transparentní radnici, ale i koncepční rozhodování.

S pěti mandáty museli Piráti hledat koaliční partnery, výsledná dohoda zajišťuje většinu dvanácti křesel v zastupitelstvu. Podílejí se na ní hnutí ANO, ČSSD, Volby 94 – 2014 a ODS. Starosta bude mít nově k ruce dva uvolněné, tedy plně placené místostarosty. Stali se jimi Martin Hurajčík z ANO a Petr Třešňák z pirátů. 

Pro své funkční období mají Piráti z Mariánských Lázní základní požadavky jako jejich celostátní vedení. „Chceme udělat otevřenou a transparentní radnici, aby všechno, co budeme na radnici dělat, si mohli občané zjistit,“ uvedl Franta. Chtějí proto občanům více otevřít radu i zastupitelstvo, vést transparentní účty a zveřejňovat smlouvy na zakázky z veřejných peněz.

V plánu je zlepšení obrazu Mariánských Lázní a obměna marketingové prezentace. „Chceme se zaměřit i na mladší českou klientelu, chceme Mariánské Lázně omlazovat,“ řekl Franta. Aby toho dosáhli, budou jednat se zástupci cestovního ruchu. Chce také přilákat nové podnikatelské aktivity, podporovat rozvoj kongresové turistiky a rozvířit lázeňskou kulturu. O to se snažil už dříve jako předseda občanského sdružení Švihák, které pořádá festivaly a akce zaměřené na oživení města.

Priority: Zdravotnictví nebo startovací bydlení

Jako důležitou oblast Piráti vnímají zdravotnictví, kterému se chtějí věnovat v první řadě. Franta se prý chce zaměřit na jednání s krajem - podle něj není možné, aby ve městě, kam se lidé jezdí léčit, nebyla čtyřiadvacetihodinová lékařská péče. V Mariánských Lázních totiž chybí lékařská pohotovost. 

Nové vedení města také plánuje podporu startovacího bydlení, které zatím v Mariánských Lázních chybí. Lidé se proto stěhují do okolí a ve městě neodvádějí daně.  Stejně tak chce Franta motivovat firmy, které ve městě podnikají, aby zde měly i sídlo a odváděly daně.

Předcházející čtyři roky byl starostou Mariánských Lázní Zdeněk Král z ODS. Při letošních volbách ale občanští demokraté značně propadli a v zastupitelstvu mají jediného zástupce – lídra kandidátky Jiřího Chvala. Minulá radnice si prošla obviněním z korupce. Před volbami kvůli tomu odstoupil tehdejší místostarosta z ČSSD Pavel Horký a znovu nekandidoval.