Aplikace TagBust usvědčila břeclavského sprejera

Břeclav - Stovky nevyžádaných kreseb na fasádách, tramvajích nebo autobusech - a škody za miliony. Dopadnout sprejery je pro policisty těžké. Už přes rok jim pomáhá počítačová aplikace TagBust. V databázi graffiti umí odhalit další „díla“ stejného autora a policisté mu tak mohou dokázat i více skutků. První úspěch teď aplikace slaví v Břeclavi, kde se povedlo usvědčit stonásobného sprejera.

Osmnáctiletý mladík dva roky zásoboval Břeclav svými graffiti. „Já jsem to sledoval z okna, načapal jsem ho. Tady to načmrkal, tak jsem nastartoval auto a jel jsem za ním, ale on se mi mezi uličkami ztratil,“ vzpomíná obyvatel Břeclavi Igor Hnát, kterému sprejer poničil budovu, kde provozuje autoservis.

Mladý sprejer nakonec uvízl v síti policistů. Ti mu díky aplikaci TagBust prokázali dalších více než sto kreseb, a to podle fotek, které do databáze vložili sami Břeclavané. „Z každé vložené fotografie do systému TagBust jsou extrahovány informace, které jsou použity pro vyhledání podobnosti mezi fotografiemi, které už v systému existují,“ vysvětlil spoluautor aplikace Matěj Kubiš. Systém je navíc navržen tak, aby do něj měli přístup policisté i veřejnost. Kdokoliv má zájem, může zasílat fotky graffity a pomáhat databázi rozšířit.

O aplikaci TagBust hovoří Aleš Kocourek (zdroj: ČT24)

Právě velké množství fotek v systému přimělo mladého vandala z Břeclavi, aby se přiznal. „V plném rozsahu se doznal, spolupracoval s policií a projevil snahu odstranit způsobený následek. Státní zástupkyně dala podnět k mediaci,“ potvrdil zástupce vedoucího břeclavské policie Aleš Kocourek. Pokud díla z Břeclavi zmizí, vyvázne mladík s podmínkou.

Vandalové každoročně obcím, majitelům nemovitostí nebo dopravcům způsobí škody v desítkách milionů korun a čísla stále rostou. Třeba v případě brněnského dopravního podniku se škody každoročně pohybují okolo pěti milionů korun. Velkou část z toho tvoří náklady na vyčištění posprejovaných vozů, měnit se musí i poškrábaná skla. Případů, kdy policie sprejera usvědčí, je ale minimum. Počet dopadených vandalů může stoupat spolu s doplňováním fotek do aplikace TagBust. Ta zatím obsahuje na dva tisíce kreseb.