Stropnický spor v Trojkoalici ustál a bude náměstkem Krnáčové

Praha – Zastupitelský klub Trojkoalice v hlavním městě nakonec potvrdil jako kandidáta na náměstka primátora Matěje Stropnického (SZ). Proti jeho kandidatuře na náměstka před několika dny protestovali Starostové a nezávislí (STAN) v Praze ústy své předsedkyně Jany Plamínkové, pro kterou byl Stropnický příliš levicový. Spor nakonec vyzněl ve prospěch kandidáta Zelených. STAN za to získá pozici místopředsedkyně finančního výboru.

„Rozhodli jsme se ustoupit. Je důležité, aby ten proces byl dokončen a už byla koalice na magistrátu uzavřena,“ komentovala závěr jednání Plamínková, která má být místopředsedkyní finančního výboru. „To je pro nás, Starosty a nezávislé důležitý post,“ dodala.

STAN původně blokovalo jmenování Stropnického kvůli jeho příliš levicovým názorům. Původně měl být náměstkem primátorky volební lídr Trojkoalice, předseda pražské SZ Petr Štěpánek. Kandidatury se vzdal, pravděpodobně se stane starostou Prahy 4.

Stropnický získá post náměstka na pražském magistrátu (zdroj: ČT24)

Plamínková před několika dny uvedla, že STAN vstoupili do koalice se SZ a KDU-ČSL, protože Petrovi Štěpánkovi měli Starostové názorově blízko. „Jeho názory jsou podobné názorům STAN, v případě Matěje Stropnického to tak není, jeho názory jsou velmi levicové,“ uvedla nedávno Plamínková. Starostům vadilo mimo jiné i to, že Stropnický by se coby náměstek stal nejvýše postaveným zástupcem Trojkoalice, přitom byl na kandidátce až na 11. místě.